Συγχαρητήρια! Βρήκατε τη δουλειά των ονείρων σας! Αλλά μετά, διαβάσατε τα ψιλά γράμματα στο κάτω μέρος της προσφοράς εργασίας σας, τα οποία περιλαμβάνουν ένα τεστ ρουτίνας για ναρκωτικά, ειδικά για κάνναβη. Πανικοβάλλεστε και αρχίζετε να σκέφτεστε την τελευταία φορά που καπνίσατε κάνναβη. Ήταν πριν από δύο εβδομάδες; Τρεις εβδομάδες; Πόσο καιρό θα φανεί σε ένα τεστ ναρκωτικών;

Αν και η κοινή πεποίθηση είναι ότι η κάνναβη μπορεί να ανιχνευθεί στον οργανισμό σας για τουλάχιστον 30 ημέρες, η απάντηση δεν είναι απλή. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι τεστ ναρκωτικών, καθένας με διαφορετικά επίπεδα ευαισθησίας και χρονικές περιόδους ανίχνευσης της κάνναβης στο σύστημά σας.

Επιπλέον, η συχνότητα και η ποσότητα χρήσης, καθώς και η μοναδική βιολογία ενός ατόμου, μπορεί να κάνουν τον υπολογισμό ακόμη πιο περίπλοκο. “Δεν υπάρχει τυπικό παράθυρο ανίχνευσης”, λέει ο Ryan Vandrey, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και επιστήμης της συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. “Είναι εξαιρετικά μεταβλητό από άτομο σε άτομο και ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα και την ποσότητα της χρήσης. Επομένως, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ή να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πόσο καιρό κάποιος θα βρεθεί θετικός”.

Οι εργοδότες στην Αμερική διενεργούν περίπου 40 έως 50 εκατομμύρια τεστ ναρκωτικών κάθε χρόνο, αναλύοντας βιολογικά υλικά όπως ούρα, μαλλιά, αίμα, σάλιο, αναπνοή, ιδρώτα, ακόμη και νύχια. Όταν καταναλώνεται κάνναβη, τα επίπεδα THC αυξάνονται προσωρινά στον οργανισμό, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν σε εξετάσεις αίματος από αρκετές ώρες έως και μία ημέρα μετά τη χρήση. Αν και τα επίπεδα THC μειώνονται σημαντικά μετά από μερικές ημέρες, άλλες εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν πρόσφατη χρήση.

Το THC, και CBD και τα μεταβολικά υποπροϊόντα τους, που ονομάζονται μεταβολίτες, είναι λιποδιαλυτά και συσσωρεύονται στα αποθέματα λίπους σε όλο το σώμα. Αυτά τα μόρια απελευθερώνονται στη συνέχεια αργά με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να χρειάζεται σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εξαγνιστεί από τα ίχνη κάνναβης σε σύγκριση με άλλα ψυχαγωγικά ναρκωτικά, ιδίως για τους χρόνιους χρήστες.