Ένα νέο Πρόγραμμα Πρόσβασης στην Φαρμακευτική Κάνναβη  είναι πλέον σε εφαρμογή και η ιρλανδική κυβέρνηση θα ενισχύει οικονομικά τους ασθενείς για φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης.

Το Ιρλανδικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένα νέο Πρόγραμμα Πρόσβασης στην Φαρμακευτική Κάνναβη (MCAP) θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2021. Επιπλέον, οι ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη με υπουργική έγκριση θα έχουν πλέον τα προϊόντα τους να δίνονται απευθείας από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη στην Ιρλανδία εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιρλανδία διατηρεί ένα από τα πιο περιοριστικά συστήματα πρόσβασης σε φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες υψηλού εισοδήματος. Με την ανακοίνωση του νέου προγράμματος πρόσβασης στην φαρμακευτική κάνναβη, η Ιρλανδία έχει τώρα τρεις επιλογές που προσφέρουν περιορισμένη πρόσβαση σε φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης, με λιγότερους από 100 ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα κατά τη στιγμή της γραφής.

Οι τρεις τρόποι πρόσβασης στην φαρμακευτική κάνναβη στην Ιρλανδία είναι οι εξής: Υπουργική έγκριση, σύμφωνα με την οποία ένας ασθενής μπορεί, θεωρητικά, να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε φαρμακευτικό προϊόν κάνναβης για οποιαδήποτε κατάσταση με τη γραπτή έγκριση του Υπουργού Υγείας. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται από τον ειδικό ιατρό του ασθενούς ή τον γιατρό του με την έγκριση ενός ειδικού. Επί του παρόντος, 63 ασθενείς έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με αυτόν τον τρόπο. Τα φαρμακευτικά φάρμακα κάνναβης όπως το Sativex και το Epidyolex έχουν έγκριση για ένα περιορισμένο σύνολο ασθενειών – π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας και σπάνιες παιδικές επιληψίες – και μπορεί να συνταγογραφηθεί από οποιονδήποτε γιατρό. Αυτά τα εγκεκριμένα προϊόντα δεν συνιστώνται για επιστροφή χρημάτων από την ιρλανδική κυβέρνηση, Health Services Executive (HSE) και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολα προσβάσιμα. Το νέο MCAP,  ένας ασθενής μπορεί να εγγραφεί από εξειδικευμένο ιατρό, για πρόσβαση σε ένα σύνολο προϊόντων με βάση την κάνναβη για περιορισμένο αριθμό παθήσεων.

Νέο σύστημα νόμιμης πρόσβασης Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι γιατροί μπορούν τώρα να υποβάλουν αίτηση για εγγραφή των ασθενών τους στο MCAP. Το πρόγραμμα έχει προετοιμαστεί εδώ και αρκετά χρόνια, από τότε που προτάθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Προϊόντων Υγείας (HPRA) το 2016. Στο πλαίσιο του προγράμματος, μόνο γιατροί εξειδικευμένοι σε σχετικούς τομείς θα μπορούν να εγγράψουν τον ασθενή τους με σκοπό την απόκτηση φαρμακευτικής κάνναβης από μια επιλεγμένη λίστα φαρμάκων. Οι ασθενείς θα είναι επιλέξιμοι για το MCAP μόνο εάν δεν έχουν ανταποκριθεί σε συμβατικές θεραπείες, ενώ πάσχουν από: σπαστικότητα που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας, δυσάρεστη ναυτία και έμετο που σχετίζονται με χημειοθεραπεία ή σοβαρή, ανθεκτική στη θεραπεία επιληψία. Ένα περιορισμένο σύνολο φαρμάκων θα εγκριθεί από το HPRA για το πρόγραμμα. Από τη στιγμή της γραφής, τέσσερα προϊόντα έχουν εγκριθεί για χρήση στο MCAP. Αυτά περιλαμβάνουν: Σταγόνες λαδιού Aurora High CBD, Aurora Sedamen Softgels (πλούσιο σε THC) Το CannEpil της MGC Pharmaceutical (πλούσιο σε CBD) Tilray Oral Solution THC10: CBD10 Η επιστροφή του κόστους αυτών των φαρμάκων δεν είναι εγγυημένη, και θα εγκριθεί μόνο με βάση την κατάσταση του ασθενούς και μόνο για τους ασθενείς που λαμβάνουν μέσω: φαρμακευτικής κάρτας, του προγράμματος μακροχρόνιας ασθένειας ή του συστήματος πληρωμής φαρμάκων.

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας, Stephen Donnelly

Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με την τιμολόγηση της φαρμακευτική κάνναβης που χρεώνουν τα φαρμακεία δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Ο υπουργός Υγείας Stephen Donnelly,  ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος αυτό το μήνα. Μόλις εγκριθεί ένα προϊόν για το MCAP, οι εταιρίες που επιθυμούν να διανείμουν το φάρμακο πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ετήσια άδεια ελεγχόμενου φαρμάκου, επιπλέον της ελεγχόμενης άδειας εισαγωγής φαρμάκων για κάθε παρτίδα του φαρμάκου. Από τον Μάρτιο του 2021, εγκρίθηκαν τρεις χονδρέμποροι για τον χειρισμό των εισαγωγών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, χορηγήθηκαν 12 άδειες εισαγωγής , εκ των οποίων μόνο δύο είχαν χρησιμοποιηθεί.

 Πρόσφατα, στις 20 Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι το HSE θα πληρώσει τώρα για τη φαρμακευτική αγωγή 17 ασθενών που λαμβάνουν φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης κατόπιν υπουργικής έγκρισης από το φαρμακείο Transvaal στις Κάτω Χώρες. Μέχρι τώρα, οι ασθενείς είχαν πληρώσει χιλιάδες ευρώ από τις δικές τους τσέπες για φάρμακα προτού αποζημιωθούν στη συνέχεια, γεγονός που εμπόδισε την προσβασιμότητα.  Η Ιρλανδία υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες Προς το παρόν, η πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη στην Ιρλανδία παραμένει περιοριστική, σε σύγκριση με χώρες όπως η Γερμανία, η οποία παρέχει πρόσβαση σε περίπου 128.000 ασθενείς σε συνεχή βάση, ή στη Δανία, η οποία έχει αντίστοιχο πληθυσμό.