Η Νορβηγία έκανε το πρώτο της βήμα προς τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής κάνναβης με μια πρώτη δημόσια διαβούλευση για να συζητηθεί η πρόσβαση στην κάνναβη. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Όσλο στις 20 Ιανουαρίου 2023, συμμετείχαν πολιτικοί, επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου, εκπρόσωποι ασθενών και ενδιαφερόμενοι του κλάδου. Η συνάντηση διοργανώθηκε από την MedCan Norway, σε συνεργασία με την Normal Norge και την FTR Oslo, και θεωρείται ως η αρχή μιας σειράς εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση της γνώσης σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη στη Νορβηγία.

Η Νορβηγία είναι μία από τις περίπου 15 χώρες στην Ευρώπη που έχουν νομιμοποιήσει τεχνικά την φαρμακευτική κάνναβη, ωστόσο η πρόσβαση στην ουσία παραμένει δύσκολη. Το 2016, ο Νορβηγικός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το Sativex της GW Pharma για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά ελάχιστα άλλα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης είναι διαθέσιμα. Ως αποτέλεσμα, το 72,4% των ασθενών που αναζητούν φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να την προμηθεύονται από τη μαύρη αγορά, ενώ μόλις το 5,9% την προμηθεύεται από τον γιατρό του και μόνο το 0,8% μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν από ένα νορβηγικό φαρμακείο.

Παρά τις δυσκολίες πρόσβασης στην φαρμακευτική κάνναβη, η χώρα ψήφισε την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών το 2017 με στόχο να επικεντρωθεί στη μείωση της βλάβης και τη θεραπεία και όχι στην τιμωρία. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές καταψηφίστηκαν αργότερα το 2021. Η πρόσφατη δημόσια συνάντηση στο Όσλο είχε ως στόχο να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα εμπόδια στην πρόσβαση και να αυξήσει την κατανόηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν διάφορα εμπόδια, όπως η έλλειψη γνώσεων μεταξύ των γιατρών και των ασθενών, το στίγμα απέναντι στους ασθενείς που αυτοθεραπεύονται και οι ξεπερασμένες έρευνες και απόψεις.Πολλές απόψεις βασίζονται ακόμη σε έρευνες που δημοσιεύθηκαν πριν από μια δεκαετία, οι οποίες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι παρενέργειες ήταν πολύ σοβαρές και η φαρμακευτική κάνναβη είχε μικρή χρήση και αξία.

Η κατάσταση στη Νορβηγία είναι επί του παρόντος πολύ ασαφής, με πολλούς ασθενείς να χάνουν τις συνταγές τους και με χαμηλή γενική γνώση της κάνναβης ως φάρμακο. Η ομάδα έχει ως στόχο να το αλλάξει αυτό με τη διάδοση της γνώσης και των πληροφοριών σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη σε γιατρούς, πολιτικούς και το κοινό.

Με το πρώτο συνέδριο φαρμακευτικής κάνναβης της Νορβηγίας να πραγματοποιείται αργότερα φέτος και με τις μελέτες φαρμακευτικής κάνναβης να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο, η χώρα θα μπορούσε σύντομα να μπει στο δρόμο για να καλύψει τη διαφορά με τους γείτονές της όσον αφορά την κάνναβη. Ενώ η πρόσφατη δημόσια συνάντηση ήταν μόνο το πρώτο βήμα, έδωσε ελπίδα ότι μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην αύξηση της πρόσβασης στην φαρμακευτική κάνναβη στη Νορβηγία.