Η Ελβετία πρόκειται να ξεκινήσει ένα νέο δοκιμαστικό πρόγραμμα για την κατανάλωση και την πώληση κάνναβης, με τη Ζυρίχη να πρωτοστατεί. Το σχέδιο της πόλης, με την ονομασία Züri Can – Κάνναβη με υπευθυνότητα, έχει εγκριθεί από το κέντρο δημόσιας υγείας της ελβετικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας (FOPH). Το πιλοτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη μελέτη του αντίκτυπου της ρυθμιζόμενης προμήθειας κάνναβης στην κατανάλωση και την υγεία των καταναλωτών, με έως και 3.000 κατοίκους της Ζυρίχης να μπορούν να αγοράσουν ρυθμιζόμενες δόσεις κάνναβης για προσωπική χρήση.

Η μελέτη, η οποία θα διαρκέσει τρία χρόνια, έχει ως στόχο να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των επιπτώσεων της νομιμοποίησης της κάνναβης στη χώρα. Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων σημείων προμήθειας και των προϊόντων κάνναβης, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση της παράνομης αγοράς. Η μελέτη θα εξετάσει επίσης πώς επηρεάζεται η κατανάλωση και η υγεία των συμμετεχόντων από την αγορά επιλεγμένων προϊόντων κάνναβης από ελεγχόμενη καλλιέργεια υπό ελεγχόμενες συνθήκες.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αγοράζουν κάνναβη από φαρμακεία, ειδικά φαρμακεία και κοινωνικές λέσχες που βρίσκονται σε όλη τη Ζυρίχη. Συνολικά 21 σημεία προμήθειας της κάνναβης της μελέτης αναμένεται να είναι διαθέσιμα και να ξεκινήσουν τις πωλήσεις τον Αύγουστο του 2023. Οι τιμές αυτών των ρυθμιζόμενων προϊόντων κάνναβης θα προσαρμόζονται ώστε να προσαρμόζονται στις τιμές της παράνομης αγοράς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από μια ποικιλία προϊόντων με διαφορετικές συγκεντρώσεις THC και CBD. Τα προϊόντα θα ελέγχονται αυστηρά ως προς την καθαρότητα και θα παράγονται βιολογικά από αδειοδοτημένες ελβετικές εταιρείες.

Αφού λάβουν την έγκριση της κυβέρνησης, η Pure Production AG και η Swissextract, οι δύο παραγωγοί, μπορούν να ξεκινήσουν την καλλιέργεια των απαραίτητων φυτών κάνναβης για τη μελέτη. Η πρώτη συγκομιδή αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο του 2023, ενώ τα προϊόντα χασίς αναμένεται να είναι διαθέσιμα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2023.

Αυτό δεν είναι το πρώτο δοκιμαστικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μελέτη των επιπτώσεων της νομιμοποίησης της κάνναβης στην Ελβετία. Στην πρώτη δοκιμή συμμετείχαν περίπου 400 άτομα στην πόλη της Βασιλείας πέρυσι, αφού το ελβετικό κοινοβούλιο ψήφισε το 2020 μια νομική τροπολογία που επιτρέπει δοκιμές για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την πώληση κάνναβης στους δήμους του Τίλμπουργκ και της Μπρέντα. Εν τω μεταξύ, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρακάμπτουν τα δοκιμαστικά πειράματα και προχωρούν απευθείας στη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης από ενήλικες. Η Γερμανία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στη νομιμοποίηση της κάνναβης και δήλωσε πρόσφατα την πρόθεσή της να παρουσιάσει νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες. Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να νομιμοποιήσει την κάνναβη μετά την παρατήρηση της γερμανικής πρωτοβουλίας, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της.

Το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο αναμενόταν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την κάνναβη που θα επέτρεπαν την προσωπική καλλιέργεια για οικιακή χρήση, αλλά η νομοθεσία τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Επί του παρόντος, η Μάλτα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει νομιμοποιήσει την κάνναβη για χρήση από ενήλικες για καλλιέργεια και κατανάλωση, αν και όχι για πώληση.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες προχωρούν στη νομιμοποίηση της κάνναβης, είναι σημαντικό να μελετηθούν οι επιπτώσεις της νομιμοποίησης στον πληθυσμό. Το πιλοτικό πρόγραμμα της Ζυρίχης είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να γίνει ακριβώς αυτό, παρέχοντας σχετικές πληροφορίες για τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης της κάνναβης. Ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματα της μελέτης και πώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική για την κάνναβη στην Ελβετία και πέραν αυτής.