Η Μάλτα συγκλονίστηκε από τη σύλληψη ενός τοπικού γιατρού, του Andrew Agius, για διανομή κάνναβης λίγους μήνες αφότου το νησί έγινε το πρώτο στην Ευρώπη που νομιμοποίησε το ναρκωτικό.

Ο Agius, 43 ετών, συνελήφθη στις 10 Μαρτίου και κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών επειδή εισήγαγε κάνναβη και την πωλούσε στους ασθενείς του για την ανακούφιση των πόνων στην πλάτη.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι το προϊόν περιέχει μικρή ποσότητα THC, το ενεργό συστατικό της κάνναβης, και δεν αποτελεί απαγορευμένο ναρκωτικό.

Η σύλληψη έφερε σύγχυση στην πολυδιαφημισμένη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Μάλτα, με τις ΜΚΟ και την αστυνομία να μην είναι σίγουρες για το τι είναι παράνομο και τι όχι.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2021, το κοινοβούλιο της Μάλτας ενέκρινε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο “Αρχή για την υπεύθυνη χρήση της κάνναβης”, με 36 ψήφους υπέρ και 27 κατά.

Το νομοσχέδιο υπογράφηκε σε νόμο από τον πρόεδρο της Μάλτας George Vella τέσσερις ημέρες αργότερα, αφού ο Vella απέρριψε τις εκκλήσεις των αντιπάλων του να αρνηθεί να το πράξει.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η κατοχή έως επτά γραμμαρίων κάνναβης αποποινικοποιείται πλήρως για τους ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Τους επιτρέπει επίσης να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά στο σπίτι για προσωπική χρήση.

Όμως, υπάρχει ένα τρέχον πρόβλημα με την προμήθεια. Οι λεγόμενες “λέσχες κάνναβης”, στις οποίες ο νέος νόμος επιτρέπει την καλλιέργεια και τη διανομή περιορισμένων ποσοτήτων κάνναβης μεταξύ των μελών τους, δεν έχουν ακόμη συσταθεί, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου.

Αυτό σημαίνει ότι αν οι χρήστες δεν είναι πρόθυμοι και ικανοί να καλλιεργήσουν τη δική τους κάνναβη από σπόρους χρησιμοποιώντας δαπανηρές οικιακές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να καταφεύγουν στη μαύρη αγορά για την κάνναβη τους.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών, λέει η αστυνομία.

Ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, παρατήρησε ότι η αστυνομία έχει παρατηρήσει αύξηση της ζήτησης για το ναρκωτικό από την εισαγωγή του νέου νόμου, παρόλο που επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι πωλητές.

Η ReLeaf Malta, μια ΜΚΟ που τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης, δήλωσε ότι η σύλληψη του Agius ήταν μια “τρομακτική και ανησυχητική” εξέλιξη.

“Αντανακλά ξεκάθαρα μια ασύνδετη προσέγγιση μεταξύ των στόχων του νόμου και της πραγματικότητας “, δήλωσε ο Andrew Bonello, επικεφαλής της ReLeaf Malta.

“Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ληφθεί υπόψη ότι ο νόμος, για πρώτη φορά, καθόρισε ότι είναι το κανναβινοειδές THC που υπόκειται σε περιορισμούς, ενώ άλλα κανναβινοειδή, όπως το CBD, βρίσκονται εκτός των στόχων του νόμου, άρα εκτός της δικαιοδοσίας της αστυνομίας”.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι το 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε δηλώσει ότι τα προϊόντα κάνναβης με τη μορφή ανθών, ελαίου ή χασίς, με περιεκτικότητα THC μικρότερη από 0,2% ήταν εκτός του πεδίου εφαρμογής των συμβάσεων ελέγχου.

“Παραμένουμε μπερδεμένοι, λυπημένοι, αλλά δεν λυγίζουμε από αυτές τις αποτρόπαιες και δρακόντειες τακτικές”, δήλωσε ο Μπονέλο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ReLeaf Malta, μαζί με μια τοπική ΜΚΟ, παρουσίασε ένα έγγραφο ερευνητικής πολιτικής στον πρόεδρο της αρχής, συζητώντας τη σημασία της συμπερίληψης ισχυρών εκτιμήσεων για την κοινωνική ισότητα και τις βιώσιμες περιβαλλοντικές πρακτικές κατά την ανάπτυξη του νομικού πλαισίου για τη χρήση κάνναβης.

Ωστόσο, πραγματοποιούνται συναντήσεις μεταξύ του προέδρου της Αρχής για την υπεύθυνη χρήση της κάνναβης και διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων ξένων εμπειρογνωμόνων σε θέματα πολιτικής για τα ναρκωτικά και ρύθμισης της κάνναβης, γεγονός που ο Μπονέλο χαρακτήρισε “πολύ ενθαρρυντικό”.

“Ελπίζει κανείς ότι αυτές οι συζητήσεις θα μεταφραστούν σε ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς ρυθμιστικό πλαίσιο”, δήλωσε.