Τα συνθετικά κανναβινοειδή έχουν αποκτήσει σημαντική σημασία τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της απαγόρευσής τους. Τα συνθετικά κανναβινοειδή απέκτησαν για πρώτη φορά ευρεία αναγνώριση το 2007 με την εισαγωγή του υποκατάστατου της κάνναβης, γνωστού ως Spice, το οποίο περιείχε κυρίως τα κανναβινοειδή HU210 και JWH-018. Μετά την απαγόρευσή του, εμφανίστηκαν εκατοντάδες άλλα συνθετικά κανναβινοειδή. Ο όρος “συνθετικό κανναβινοειδές” είναι ένας γενικός όρος για τις συνθετικά παραγόμενες ουσίες που δρουν στον υποδοχέα CB1 όπως το THC, προκαλώντας έτσι επίσης μια σχεδόν πανομοιότυπη ψυχοδραστική επίδραση. Η βασική διαφορά είναι ότι οι ουσίες αυτές δεν σχετίζονται δομικά με το THC. Ως εκ τούτου, παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως υποκατάστατα του THC επειδή η εντελώς διαφορετική χημική δομή τους, τις καθιστά μη ανιχνεύσιμες σε ένα τεστ ναρκωτικών κάνναβης, το οποίο ανιχνεύει μόνο το THC και τον μεταβολίτη της THC-COOH.

Μια άλλη πολύ σημαντική διαφορά είναι ότι τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι σημαντικά πιο ισχυρά από το THC. Σε αντίθεση με το THC, το οποίο είναι μόνο μερικός αγωνιστής στον υποδοχέα CB1, τα συνθετικά κανναβινοειδή είναι πάντα πλήρης αγωνιστές με μερικές φορές πολλαπλάσια ισχύ από το THC. Υπάρχουν κανναβινοειδή που έχουν έως και 600 φορές τη δραστικότητα του THC. Λόγω αυτής της τεράστιας ισχύος, η υπερβολική δόση συνθετικών κανναβινοειδών μπορεί να είναι θανατηφόρα, σε αντίθεση με το THC, το οποίο δεν έχει αποδεδειγμένους θανάτους.

Τα συνθετικά κανναβινοειδή καπνίζονται μόνο ως νόμιμη εναλλακτική λύση της κάνναβης. Τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί όλο και περισσότερη κάνναβη στη μαύρη αγορά, η οποία έχει εμπλουτιστεί με συνθετικά κανναβινοειδή για να αυξηθεί η δραστικότητα και να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη. Συχνά πωλούνται άνθη CBD που έχουν ψεκαστεί με συνθετικά κανναβινοειδή. Αυτό μπορεί να αποτελέσει τεράστιο κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή που θεωρεί ότι παίρνει φυσική κάνναβη. Εάν το δραστικό συστατικό είναι ανομοιόμορφα κατανεμημένο στον ανθό ή εάν ληφθεί εν αγνοία του υψηλή δόση, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε σοβαρές δηλητηριάσεις.

Εάν η φυσική κάνναβη ήταν νόμιμη και υπήρχαν ρεαλιστικά όρια στην οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, δεν θα υπήρχε αγορά για συνθετικά κανναβινοειδή, διότι κανείς δεν θα σκεφτόταν να τα καπνίσει εάν υπήρχε ένα  φυσικό προϊόν διαθέσιμο. Η ανίχνευση συνθετικών κανναβινοειδών, για παράδειγμα σε δείγματα από μείγματα καπνού, εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα μια σημαντική χημική πρόκληση. Ο λόγος είναι η εντελώς διαφορετική χημική δομή αυτών των κανναβινοειδών. Όλες αυτές οι ουσίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι έχουν καθαρά συνθετική προέλευση και δεσμεύονται στους υποδοχείς CB1 και CB2.

Συμπερασματικά, τα συνθετικά κανναβινοειδή έχουν αποκτήσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια λόγω της απαγόρευσής τους και της ικανότητάς τους να αποφεύγουν την ανίχνευση στις εξετάσεις ναρκωτικών. Ενώ μπορεί να είναι ελκυστικά ως νόμιμη εναλλακτική λύση της κάνναβης, είναι σημαντικά πιο ισχυρά και μπορεί να αποβούν θανατηφόρα σε περίπτωση υπερβολικής δόσης. Επιπλέον, τα συνθετικά κανναβινοειδή βρίσκονται συχνά στη κάνναβη της μαύρης αγοράς ως ένας τρόπος αύξησης της δραστικότητας και των κερδών. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους των συνθετικών κανναβινοειδών και να κατανοούν ότι μπορεί να υπάρχουν σε προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως φυσική κάνναβη. Εάν νομιμοποιούνταν η κάνναβη και υπήρχαν ρεαλιστικά όρια για την οδήγηση υπό την επήρεια, η αγορά των συνθετικών κανναβινοειδών θα μπορούσε ενδεχομένως να εξαλειφθεί.