Καθώς η μία δημόσια εισηγμένη εταιρεία μετά την άλλη μεταπηδά από την κάνναβη στα ακίνητα, εξετάζουμε τι πήγε στραβά.

Η ραγδαία πτώση του τομέα της κάνναβης στο Ισραήλ δεν είναι κάτι καινούργιο. Στις αρχές του 2019, η φαρμακευτική κάνναβη θεωρούνταν το επόμενο πράγμα, μια καυτή τάση που προσέλκυσε πλήθος υψηλόβαθμων στελεχών, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών, πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών, καθώς και εργολάβων ακινήτων, επιχειρηματιών τεχνολογίας, ακόμη και διασημοτήτων του αθλητισμού και του κινηματογράφου.

Όλοι ήθελαν ένα κομμάτι της δράσης σε μια αγορά που ενθουσίαζε τους επενδυτές του χρηματιστηρίου και υποσχόταν ταχεία ανάπτυξη βασισμένη κυρίως στις ελπίδες εξαγωγής προϊόντων κάνναβης υψηλής ποιότητας που καλλιεργούνται στο Ισραήλ και στο εξωτερικό.

Αλλά σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, η εικόνα στον κλάδο είναι ζοφερή. Οι μετοχές κάνναβης έχουν καταρρεύσει στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα και τη φυγή των διάσημων προσωπικοτήτων που είχαν υποστηρίξει τον κλάδο. Οι εταιρείες κάνναβης εγκαταλείπουν πλέον τον κλάδο υπέρ άλλων δραστηριοτήτων, συνήθως στον τομέα των ακινήτων.

Η πιο πρόσφατη και ίσως η πιο εκπληκτική εταιρεία που εντάσσεται σε αυτή την τάση είναι η Panaxia (TASE: PNAX), η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ξεκινά χρηματοοικονομικές δραστηριότητες αντί για τον τομέα της κάνναβης.

Άλλες εταιρείες που ανακοίνωσαν πρόσφατα την εγκατάλειψη του τομέα της κάνναβης περιλαμβάνουν Cannomed (TASE: CNMD), η οποία εισέρχεται στον τομέα των ακινήτων μετά την πώληση του ελέγχου της εταιρείας από τους αδελφούς Gindi στον Tzachi Abu, η Intelicanna (TASE: INTL), η οποία συγχωνεύθηκε με μια εταιρεία ακινήτων, και η Together (TASE: TGDR), η οποία συγχωνεύθηκε με δραστηριότητες ακινήτων που ανήκουν στον κύριο μέτοχο Nissim Beracha, αν και ανέφερε ότι θα διατηρήσει ορισμένες από τις δραστηριότητες κάνναβης.

Οι εταιρείες αυτές απέτυχαν να προχωρήσουν στον τομέα της κάνναβης, λόγω του ανταγωνισμού, της έλλειψης διαφοροποίησης του προϊόντος ή επειδή πόνταραν σε λάθος τμήματα της αλυσίδας  (κυρίως ένα εργοστάσιο ή καλλιέργεια χωρίς φαρμακεία). Ορισμένες από αυτές αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας μετά την εισφορά πολλών κεφαλαίων από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι απέσυραν την υποστήριξή τους όταν δεν πίστευαν πλέον στη δυνατότητα να λάβουν απόδοση της επένδυσής τους.

Υπήρχε επίσης η υπόσχεση εξαγωγών από το Ισραήλ για τις κορυφαίες ισραηλινές μάρκες σε όλο τον κόσμο, η οποία δεν υλοποιήθηκε, ενώ ταυτόχρονα ο ανταγωνισμός στην τοπική αγορά εντείνεται, με τις εισαγόμενες μάρκες να κατακλύζουν την αγορά.

Μια άλλη εξέχουσα ισραηλινή εταιρεία, η Univo Pharmaceuticals (TASE: UNVO), έχει επίσης στραφεί στην αγορά ακινήτων, αφού κάηκαν τα δάχτυλά της από την επένδυσή της στην κάνναβη.

Ποιος παραμένει

Είναι η έξοδος αυτών των εταιρειών κάνναβης καλά νέα για τις υπόλοιπες; Όχι απαραίτητα. Σημαντικές καναδικές εταιρείες στον τομέα της κάνναβης δραστηριοποιούνται επίσης σήμερα στο Ισραήλ, ανεξάρτητα ή μέσω συνεργατών. Ταυτόχρονα, ιδιωτικές φάρμες αρχίζουν να αναλαμβάνουν τη γεωργική πλευρά της αγοράς, εξηγεί η Adv. Hagit Weinstock από την Weinstock Zehavi & Co. “Αυτές οι εταιρείες, για παράδειγμα η Trichome και η Greenfield, δεν ήρθαν για να χτίσουν όνειρα. Έχουν σταθερές επιχειρήσεις που μπορούν να αποφέρουν περίπου 20 εκατομμύρια NIS στην αρχή, μέχρι το μέγιστο των 50 εκατομμυρίων NIS, και αυτό τους αρκεί. Βγάζουν χρήματα, και τα προϊόντα τους παραγγέλλονται χρόνια πριν”.

Μια πηγή της αγοράς υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις ιδιωτικές φάρμες επιβιώνουν πουλώντας κάνναβη και στη μαύρη αγορά. Η πηγή πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Υγείας μοιράζει απλόχερα άδειες σε εταιρείες που εμπορεύονται κάνναβη, “χωρίς στην πραγματικότητα να την αγγίζουν”, και οι οποίες την αγοράζουν από το εξωτερικό ή από τοπικές φάρμες και την πωλούν στα φαρμακεία. Το συμπέρασμα είναι ότι η αγορά είναι πλημμυρισμένη με κάνναβη, με ή χωρίς τις εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει τον τομέα.

Μια εταιρεία που έχει πλοηγηθεί με επιτυχία στη θυελλώδη κατάσταση είναι η InterCure (TASE: INCR), πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ehud Barak. Η InterCure έχει χρηματιστηριακή αξία 770 εκατομμυρίων NIS και μόνο κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 ανέφερε έσοδα 101 εκατομμυρίων NIS και καθαρά κέρδη 10 εκατομμυρίων NIS. Η εταιρεία έχει στα ταμεία της μετρητά ύψους 240 εκατομμυρίων NIS.

Η InterCure έχει κατακτήσει περίπου το 30% της ισραηλινής αγοράς λόγω των καλών τοπικών προϊόντων, των συμφωνιών εισαγωγής με κορυφαία μέρη και κυρίως της αλυσίδας φαρμακείων της, η οποία σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 25 υποκαταστήματα στο Ισραήλ και δύο στο εξωτερικό και επιτρέπει στην εταιρεία τόσο την άμεση επαφή με τους πελάτες όσο και την αποκομιδή κερδών λιανικής από προϊόντα άλλων εταιρειών.

Μια άλλη επιτυχημένη ισραηλινή εταιρεία κάνναβης είναι η Seach Medical Group (TASE: SEMG), η οποία έχει σταθερή γεωργική δραστηριότητα, ίσως επειδή ανήκει σε γεωργική οικογένεια, και αρκετά φαρμακεία. Τα έσοδα της Seach, τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη και οι θετικές ταμειακές ροές αυξάνονται σταθερά.

Η InterCure, η Seach και ίσως μερικές άλλες θα παραμείνουν στον τομέα αυτό τα επόμενα χρόνια. Θα είναι δυνατόν να τους μετράμε στα δάχτυλα του ενός χεριού – δεν πρόκειται πραγματικά για “τομέα”.