Η Γερμανία έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τα σχέδιά της να νομιμοποιήσει την κάνναβη για χρήση από ενήλικες, αλλά πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι η χώρα θα μπορούσε να μειώσει τα σχέδιά της υπέρ μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης. Ενώ οι αρχικές προτάσεις θα επέτρεπαν στους πολίτες άνω των 18 ετών να μεταφέρουν έως 30 γραμμάρια κάνναβης και να καλλιεργούν έως τρία φυτά ανά άτομο στο σπίτι, οι αναθεωρημένες προτάσεις δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ενώ αναμένεται ανακοίνωση τις επόμενες εβδομάδες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποποινικοποίηση και την καλλιέργεια για προσωπική χρήση, η οποία δεν θα απαιτούσε έγκριση από την ΕΕ. Αυτό θα επέτρεπε στους καταναλωτές να κατέχουν περιορισμένη ποσότητα κάνναβης και θα μπορούσε να δει τη δημιουργία λεσχών και ενώσεων κάνναβης. Ωστόσο, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι το νέο πλαίσιο νομιμοποίησης μπορεί να λάβει τη μορφή δοκιμής ή “πειράματος”, το οποίο θα επιτρέπει περιορισμένες πωλήσεις σε ορισμένες περιοχές, ενώ θα παρακολουθείται το αποτέλεσμα.

Η απόφαση να αναθεωρηθούν οι προτάσεις θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια κίνηση προς μια “πιο ρεαλιστική” μεταρρύθμιση, η οποία μπορεί να έχει “μεγαλύτερες πιθανότητες” επιτυχίας τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ΟΗΕ. Αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η Γερμανία είναι πλέον πιο ρεαλιστική ως προς το τι θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας όσον αφορά το διεθνές δίκαιο στο ορατό μέλλον.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη είναι νόμιμη στη Γερμανία από το 2017 και μπορεί να συνταγογραφείται από οποιονδήποτε γιατρό για ασθενείς με σοβαρές ιατρικές παθήσεις. Οι προτάσεις του Lauterbach δεν είναι πιθανό να έχουν αντίκτυπο στη νόμιμη πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη στη Γερμανία, όπου ο αριθμός των ασθενών είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση. Είναι μία από τις λίγες χώρες όπου η θεραπεία μπορεί να αποζημιωθεί στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος ασφάλισης υγείας.

Εν κατακλείδι, ενώ τα σχέδια της Γερμανίας για την πανεθνική νομιμοποίηση της κάνναβης για χρήση από ενήλικες έχουν αντιμετωπίσει ορισμένες αναποδιές, η χώρα παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Οι αναθεωρημένες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για μια πιο ρεαλιστική και επιτυχημένη προσέγγιση της μεταρρύθμισης της κάνναβης στη Γερμανία.