Η Ταϊλάνδη, η πρώτη ασιατική χώρα που αποποινικοποίησε την κάνναβη πέρυσι, αγωνίζεται να ρυθμίσει τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς και εμπορική σκοπούς. Το κοινοβούλιο της χώρας απέτυχε πρόσφατα να περάσει ένα πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της χρήσης της κάνναβης, αφήνοντας τη βιομηχανία κάνναβης της χώρας σε κατάσταση αβεβαιότητας.

Η καθυστέρηση προκλήθηκε από παρατάξεις νομοθέτες που απαιτούσαν να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο ώστε να αποτραπεί η ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης και το φυτό να καταχωριστεί και πάλι ως ναρκωτικό. Με τον πρωθυπουργό Prayuth Chan-Ocha να σχεδιάζει να διαλύσει το κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα πριν από τις κάλπες που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο, η τύχη του νομοσχεδίου θα εξαρτηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Η πολιτική διαμάχη για το νομοσχέδιο έχει διχάσει τα πολιτικά κόμματα της Ταϊλάνδης, με το κόμμα Bhumjaithai, με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας Anutin Charnvirakul, να θεωρείται ως ο μεγάλος ωφελημένος αφού πρωτοστάτησε στην ευρύτερη χρήση του φυτού και την καλλιέργειά του από τα νοικοκυριά. Πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το Δημοκρατικό Κόμμα, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, θέλουν να ανατρέψουν την αποποινικοποίηση.

Η αποτυχία να ψηφιστεί το νομοσχέδιο έχει αφήσει τη βιομηχανία κάνναβης της χώρας στον αέρα, με τις ανησυχίες να αυξάνονται σχετικά με τον αντίκτυπο της νομιμοποίησης στους νέους. Η βιομηχανία εκτιμάται ότι θα αξίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025, αλλά η καθυστέρηση στη ρύθμιση της βιομηχανίας έχει οδηγήσει σε ένα άναρχο μοντέλο με ται φαρμακεία που πωλούν τα πάντα, από μπισκότα και καλλυντικά εμπλουτισμένα με τα εκχυλίσματά της.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η αποποινικοποίηση του Ιουνίου αποσκοπούσε στην ιατρική και εμπορική χρήση της κάνναβης και όχι στην ψυχαγωγία, αν και το νομοσχέδιο δεν σταμάτησε να απαγορεύει ρητά το κάπνισμα για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Οι σχετικοί με την κάνναβη κανόνες που εκδόθηκαν από το υπουργείο Υγείας είναι επαρκείς για να κρατήσουν τη βιομηχανία υπό έλεγχο προς το παρόν, αλλά η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στον κλάδο.

Η βιομηχανία κάνναβης της Ταϊλάνδης έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό οικονομικό μοχλό, αλλά οι νομοθέτες πρέπει να εξισορροπήσουν τη ρύθμιση της βιομηχανίας με τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπό της στη νεολαία και την κοινωνία στο σύνολό της. Η καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση της κάνναβης στην Ταϊλάνδη.