Χρόνος διαβάσματος: 2 λεπτά

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς στη Γερμανία θα μπορούσε να πιέσει τις κοντινές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα.

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την κάνναβη για χρήση από ενήλικες,  είναι πιθανό  τα σχέδια της να προκαλέσουν ντόμινο σε άλλα κράτη στην Ευρώπη και να ακολουθήσουν το παράδειγμά της;

Ο οδικός χάρτης για τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς στη Γερμανία έχει γίνει ένα μεγάλο θέμα για τους ενδιαφερόμενους φορείς του συνολικού κλάδου. Πέρα από το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες υπάρχουν, οι παρατηρητές της αγοράς έχουν εκφράσει διάφορες απόψεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να είναι ο μόνιμος αντίκτυπος αυτής της αλλαγής.

Μπορεί η νομιμοποίηση να προκαλέσει FOMO – fear of missing out για την κάνναβη;

Οι ειδικοί στην αμερικανική αγορά κάνναβης έχουν παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο στις ΗΠΑ – όταν μια πολιτεία νομιμοποιεί την κάνναβη, οι κοντινές πολιτείες τείνουν να επανεξετάζουν τα σχέδια τους για την κάνναβη.

Για παράδειγμα, το Νιου Τζέρσεϊ εγκαινίασε φέτος το πρόγραμμά του για χρήση από ενήλικες και πιστεύετε ότι η αλλαγή αυτή θα “δημιουργήσει μεγάλη πρόσθετη πίεση” στις γειτονικές πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη και η Πενσυλβάνια.

Εάν αυτό συμβαίνει στις πολιτείες των ΗΠΑ, θα μπορούσε η νομιμοποίηση στη Γερμανία να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στην Ευρώπη;

Ο δρόμος για τη γερμανική νομιμοποίηση δεν θα είναι εύκολος, αλλά αν γίνει, αναμένεται να γίνουν αλλαγές σε όλη την Ευρώπη.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια πριν από τη νομιμοποίηση της Γερμανία. Αν και όταν συμβεί αυτό, πολλές χώρες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν πιθανώς να νομιμοποιήσουν και αυτοί την κάνναβη.

Η Πορτογαλία θα μπορούσε να πιέσει τις γειτονικές χώρες να προσαρμοστούν. Η χώρα διαθέτει επί του παρόντος ένα πρόγραμμα φαρμακευτικής κάνναβης και συζητά μια νέα πολιτική για τη ρύθμιση της προσωπικής χρήσης. Η νομιμοποίηση στην Πορτογαλία θα πίεζε την Ισπανία να προχωρήσει με τα δικά της σχέδια.

Ο κλάδος της κάνναβης χαρακτηρίζεται από σταδιακές αλλαγές όσον αφορά την πολιτική.

Η γερμανική αγορά προσελκύει ενδιαφερόμενους επενδυτές για την κάνναβη

Η Γερμανία στοχεύει σε μια ταχεία διαδικασία για το άνοιγμα της αγοράς της για χρήση από ενήλικες- αυτό έχει κάνει ορισμένους εμπειρογνώμονες να επιστήσουν την προσοχή σε όσους ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή ένωση.

“Το 2023 οι Γερμανοί) σκοπεύουν να έχουν προϊόντα κάνναβης να πωλούνται από καταστήματα, το οποίο κατά τη γνώμη μου, δεδομένου του πού βρίσκονται σήμερα, είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο”, δήλωσε ο Deepak Anand, ιδρυτής της εταιρείας φαρμακευτικής κάνναβης Materia, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο πρόσφατο Lift Expo, που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο.

Στο ίδιο πάνελ, ο Terry Booth, διευθύνων σύμβουλος της Australis Capital και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Aurora Cannabis, δήλωσε ότι αναμένει ότι η Γερμανία θα ρυθμίσει σε υπερβολικό βαθμό με νέους νόμους και “θα είναι πιο αυστηρή από τον Καναδά“.

Συμπεράσματα για τους επενδυτές

Καθώς όλο και περισσότερα κράτη παγκοσμίως ανοίγουν τις πόρτες τους σε προγράμματα κάνναβης, υπάρχει η δυνατότητα για ένα φαινόμενο ντόμινο που θα επιταχύνει τη διαθεσιμότητα της κάνναβης σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, θα είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές να έχουν υπομονή, όπως συμβουλεύουν πολλοί ειδικοί, επειδή οι αλλαγές καθυστερούν όταν πρόκειται για την πολιτική της κάνναβης.