Η φαρμακευτική κάνναβη, έχει χρησιμοποιηθεί από την ανθρωπότητα για χιλιάδες χρόνια.

Η θεραπευτική χρήση της κάνναβης καταγράφηκε για πρώτη φορά στα αρχαία αιγυπτιακά χρόνια, όταν χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση του πόνου από αιμορροΐδες. Οι Κινέζοι την χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και της ελονοσίας, οι αρχαίοι Έλληνες για τη θεραπεία πληγών και οι Ινδοί χρησιμοποίησαν την κάνναβη ως θεραπεία για μια μεγάλη γκάμα ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων και γαστρεντερικών διαταραχών, καθώς και για την ανακούφιση από τον πόνο.

Σε πολλούς πολιτισμούς, η κάνναβη εξακολουθεί να είναι μια αποδεκτή και σεβαστή μορφή φαρμάκου.

Σήμερα, η κάνναβη ερευνάται για χρήση στη θεραπεία ενός μεγάλου καταλόγου παθήσεων, όπως:

  • Η νόσος του Crohn
  • Διάφορες μορφές επιληψίας
  • Πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Άνοια
  • Η νόσος του Πάρκινσον
  • Η χορεία του Χάντινγκτον
  • Γλαυκώμα
  • Αλτσχάιμερ
  • Καρκίνος
  • PTSD –Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες
  • Διαταραχή ύπνου
  • Αγχώδεις διαταραχές
  • Διατροφικές διαταραχές

Η φαρμακευτική κάνναβη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανακούφιση των ανεπιθύμητων ενεργειών της χημειοθεραπείας σε καρκινοπαθείς. βοηθώντας στην καταστολή της ναυτίας και στο άνοιγμα της όρεξης. Ήταν επίσης αποτελεσματικό στη διαχείριση ορισμένων τύπων χρόνιου πόνου.

Έχουν γίνει πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά μεγάλο μέρος της είναι αναπόδεικτες έρευνες μέχρι σήμερα, λόγω των νομοθετικών περιορισμών στην επιστημονική έρευνα που επιβάλλονται από τις νομοθεσίες στις περισσότερες χώρες.

Δυστυχώς, αυτό το απίστευτα χρήσιμο φυτό δαιμονοποιήθηκε άδικα, και αυτό ήταν εις βάρος πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την χρήση του για την ανακούφιση του πόνου και τη θεραπεία διάφορων συμπτωμάτων από ασθένειες.

Ευτυχώς, αυτό αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει και η επιστημονική έρευνα σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη αυξάνεται. Για παράδειγμα, η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη αμερικανική πολιτεία που απαγόρευσε τη χρήση κάνναβης το 1915, αλλά ήταν επίσης η πρώτη που έκανε νόμιμη την φαρμακευτική κάνναβη το 1996.

Κανναβινοειδή και ανθρώπινη υγεία

Τουλάχιστον 85 διαφορετικές χημικές ενώσεις που ονομάζονται κανναβινοειδή έχουν απομονωθεί από το φυτό κάνναβης. αρκετά από αυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Μερικές από τις καλύτερα ερευνηθείσες ενώσεις περιλαμβάνουν τετραϋδροκανναβινόλη (THC), κανναβιδιόλη (CBD) και κανναβινόλη (CBN). Μερικές από αυτές τις μιμητικές ενώσεις που παράγονται στο ανθρώπινο σώμα ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή.

Τα ενδοκανναβινοειδή εμπλέκονται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα – όρεξη, μνήμη, έλεγχος πόνου, ανταπόκριση στο στρες, ανοσοαπόκριση, ύπνος και θερμορύθμιση.

Τα ενδοκανναβινοειδή βρίσκονται ακόμη και στο μητρικό γάλα και πιστεύεται ότι προκαλούν πείνα σε ένα βρέφος και προάγουν την ανάπτυξη και την εξέλιξη του.

Εάν δεν παράγεται επαρκής ποσότητα ενδοκανναβινοειδών στο ανθρώπινο σώμα, αυτό οδηγεί σε ανισορροπία και την εμφάνιση διαφόρων καταστάσεων.

Όταν η κάνναβη καταναλώνεται από ασθενείς με ανεπαρκή παραγωγή ενδοκανναβινοειδών, τα διάφορα κανναβινοειδή συνδέονται σε θέσεις υποδοχέων στο σώμα (κανναβινοειδείς υποδοχείς τύπου-2: CB2) και στον εγκέφαλο (κανναβινοειδείς υποδοχείς τύπου-1: CB1). εξ ου και η φαρμακευτική επίδραση και αποκατάσταση της ισορροπίας μέσα στο σώμα.

Η κάνναβη δεν πρέπει να καπνίζεται για να ληφθούν οι φαρμακευτικές της ιδιότητες – στην πραγματικότητα, η εισπνοή καμένου φυτικού υλικού μπορεί να έχει επιζήμια μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθώς η καύση μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες και άλλες τοξίνες. Ο καπνός κάνναβης έχει επίσης συνδεθεί με αναπνευστική δυσλειτουργία.

Τα προηγμένα ιατρικά προϊόντα κάνναβης του σήμερα μπορούν να ατμιστούν (θέρμανση χαμηλής θερμοκρασίας για την απελευθέρωση των κανναβινοειδών), να εφαρμοστούν ως αλοιφή, να εισπνευθούν ως σπρέι ή να καταναλωθούν ως δισκία, υγρά ή βρώσιμα.

Ο κίνδυνος εθισμού ή εξάρτησης από φαρμακευτική κάνναβη με THC φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος από ότι με άλλα παυσίπονα και πιστεύεται ότι αυτό το φυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης κρίσης οπιοειδών που προκαλεί καταστροφές σε όλο τον κόσμο.

Έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες κάνναβης οι οποίες ανάλογα την περιεκτικότητα τους έχουν και διαφορετικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, η κανναβιδιόλη (CBD) πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ορισμένων καταστάσεων όπως η παιδική επιληψία, έτσι έχουν αναπτυχθεί ποικιλίες κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε κανναβιδιόλη. Η κανναβιδιόλη δεν έχει ψυχοτρόπο αποτέλεσμα.

Η κανναβιδιόλη υπάρχει επίσης σε μεγάλες ποσότητες στη βιομηχανική κάνναβη.που είναι ο ξάδελφος της κάνναβης.

Το THC έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη θεραπεία καταστάσεων όπως ναυτία, προβλήματα όρεξης, δυσάρεστο πόνο και ορισμένες μορφές επιληψίας και διάφορα φάρμακα χρησιμοποιούν αυτό το κανναβινοειδές ως η κύρια δραστική ένωση.

Τι είναι το Entourage Effect;

Το φαινόμενο του entourage effect είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τους S. Ben-Shabat και Raphael Mechoulam σε ένα κείμενό  του 1998 για να περιγράψει ότι η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής κάνναβης μπορεί να μην περιορίζεται μόνο στις ευεργετικές ιδιότητες ενός συγκεκριμένου κανναβινοειδούς όπως THC ή CBD, αλλά πώς μπορούν να συνεργαστούν πολλές ενώσεις από το φυτό.

Εκτός από τα κανναβινοειδή, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στο θεραπευτικό ρόλο της κάνναβης και τα τερπένια . Τα τερπένια είναι ενώσεις που δίνουν στα φυτά τις γευστικές και αρωματικές τους ιδιότητες.

Φαρμακευτική κάνναβη – Παραμένουν τα εμπόδια

Οι ψυχαγωγικές και φαρμακευτικές εφαρμογές της κάνναβης διαφέρουν με πολλούς τρόπους. Η φαρμακευτική κάνναβη είναι αυστηρά ρυθμισμένη, εξαιρετικά εκλεπτυσμένη, έχει σταθερή ποιότητα , νομικά προσβάσιμη και γίνεται αποδεκτή από τις κρατικές δομές σιγά σιγά.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης που περιέχουν THC έχουν νομιμοποιηθεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, το Ισραήλ, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Τα φάρμακα που βασίζονται στο CBD, με χαμηλό THC, είναι πλέον νόμιμα σε δεκάδες χώρες. Η κανναβιδιόλη είχε έναν ευκολότερο δρόμο στην απόκτηση κανονιστικής έγκρισης λόγω της χαμηλών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία.

Κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται τώρα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας. η οποία ψήφισε επίσης νομοθεσία το 2016 για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο, αρκετά χρόνια μετά την έγκριση των νόμων, λίγοι ασθενείς έχουν πάρει τα φάρμακα στα χέρια τους κι η διαδικασία γενικά σε πολλές χώρες είναι αργή και χρονοβόρα. Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο να διωχθούν προκειμένου να συνεχίσουν να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται.

Πολλές μεγάλες εταιρείες έχουν καταλάβει την δυναμική της κάνναβης και σιγά-σιγά πολυεθνικές συμμετέχουν στην επανάσταση της κάνναβης.