Το Άμστερνταμ, γνωστό εδώ και καιρό για τη φιλελεύθερη πολιτική του απέναντι στην κάνναβη, πρόκειται να πατάξει τις τουριστικές υπερβολές, απαγορεύοντας το κάπνισμα κάνναβης στους δρόμους στην περιοχή των κόκκινων φώτων της πόλης. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς κανονισμών που αποσκοπούν στο να κάνουν τη ζωή πιο υποφερτή για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την αυξανόμενη προβληματική κατάσταση στο κέντρο της πόλης λόγω της μεγάλης εισροής τουριστών.

Η ανακοίνωση του συμβουλίου δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του τεράστιου όγκου των επισκεπτών στην πόλη πέρυσι, ο οποίος ξεπέρασε τα 18 εκατομμύρια. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα Μαΐου και αναμένεται να επεκταθεί και στις ταράτσες των “coffeeshops” κάνναβης, αν χρειαστεί.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στο σεξ που υποχρεούνται να κλείνουν τα μαγαζιά τους στις 3 τα ξημερώματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια που υποχρεούνται να κλείνουν στις 2 τα ξημερώματα και δεν επιτρέπεται η είσοδος νέων πελατών μετά τη 1 τα ξημερώματα. Τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης, στα οποία ήδη απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ μετά τις 4 μ.μ. από την Πέμπτη έως την Κυριακή, θα πρέπει να απομακρύνουν τα μπουκάλια και τα κουτιά από τις βιτρίνες τους ή να τα κρύβουν πίσω από σήτες, ενώ θα επιβληθεί αυστηρά η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ σε δημόσιους χώρους.

Το δημοτικό συμβούλιο δήλωσε ότι στόχος αυτών των μέτρων είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλούνται από τον μαζικό τουρισμό, το αλκοόλ και την κατάχρηση ναρκωτικών στους δρόμους, τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Οι τουρίστες έχουν επίσης προσελκύσει εμπόρους ναρκωτικών στους δρόμους, οι οποίοι με τη σειρά τους προκαλούν εγκληματικότητα και ανασφάλεια. Το συμβούλιο σημείωσε ότι η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης μπορεί να γίνει ζοφερή, ιδίως τη νύχτα.

Τα νέα μέτρα χαρακτηρίστηκαν “ιστορικά” από την εφημερίδα Het Parool του Άμστερνταμ, η οποία σημειώνει ότι για δεκαετίες, το Άμστερνταμ ήταν παγκοσμίως γνωστό ως η πόλη “όπου όλα ήταν δυνατά και όλα επιτρέπονταν – συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος χόρτου στο δρόμο”. Ωστόσο, ο υπερτουρισμός έχει καταστήσει το κέντρο της πόλης αβίωτο και οι ξένοι τουρίστες και οι εγχώριοι επισκέπτες προκαλούν θόρυβο, ουρούν στο δρόμο, κάνουν εμετό και αντιμετωπίζουν τη συνοικία των κόκκινων Φαναριών ως πάρκο διασκέδασης και όχι ως κατοικημένη περιοχή.

Σχεδόν το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου υποστηρίζει τα νέα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε διαβούλευση για ένα μήνα. Η κίνηση αυτή ακολουθεί προηγούμενες προσπάθειες για την αποτροπή των τουριστών που έχουν σκοπό να “πιουν και να παρεκτραπούν,”. Έχουν προσληφθεί “οικοδεσπότες” της πόλης για να βοηθήσουν στη διαχείριση των γλεντζέδων, ενώ έχει εισαχθεί και ένα σύστημα μονόδρομου. Τμήματα της περιοχής των κόκκινων Φαναριών μπορούν να αποκλειστούν εντελώς, και η πόλη εξακολουθεί να διερευνά την πιθανή απαγόρευση των πάρτι εργένηδων και κοριτσιών. Ο δήμαρχος θέλει επίσης να απαγορεύσει στους τουρίστες την είσοδο σε coffeeshops με κάνναβη.

Μια πολιτική “μείνετε μακριά”, με στόχο να αποθαρρύνει τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη αποκλειστικά για ναρκωτικά, αλκοόλ και σεξ, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την άνοιξη. Ένας δημοτικός σύμβουλος δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα απαιτήσουν υπομονή και ότι όλοι, είτε ζουν στην πόλη, είτε εργάζονται, είτε δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, είτε επισκέπτονται την πόλη, θέλουν τελικά μια βιώσιμη πόλη.