Η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη φέτος, με τους αναλυτές να προβλέπουν ένα λαμπρό μέλλον για τον κλάδο. Ο κλάδος της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη προβλέπεται να φθάσει σε πωλήσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2023, με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να λαμβάνουν τη “συντριπτική πλειοψηφία” της νέας προσφοράς και να οδηγούν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Prohibition Partners για την ευρωπαϊκή κάνναβη: Eighth Edition, η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σημειώσει σημαντική αύξηση του μεγέθους της κάθε χρόνο από το 2019, με ανάπτυξη που δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις εξωτερικές οικονομικές δυσχέρειες. Στην πραγματικότητα, η έκθεση αναφέρει ότι η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται σε έναν “πολλαπλασιασμό των κλινικών που προσφέρουν ιδιωτικές διαβουλεύσεις και συνταγογραφήσεις”, με τις ιδιωτικές κλινικές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επέκταση της αγοράς.

Παρά την ανάπτυξη αυτή, εξακολουθούν να υπάρχουν μόνο λίγοι ασθενείς που έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτικής κάνναβη μέσω του δημόσιου σύστημα υγείας – NHS, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιωτικές κλινικές αποτελούν σημαντική επιλογή για τους ασθενείς που αναζητούν θεραπεία με φαρμακευτική κάνναβη. Η μοναδική δυναμική του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνει επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ των κλινικών, των γιατρών τους και των εισαγωγέων και διανομέων της χώρας είναι πιο σημαντικές από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή αγορά.

Επί του παρόντος, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου κυριαρχείται από τρία δίκτυα – το Lyphe Group, το δίκτυο Curaleaf και το IPS Pharma/Grow Pharma – τα οποία καλύπτουν περίπου το 60% της συνολικής αγοράς. Τα δίκτυα αυτά αποτελούνται από κλινικές, γιατρούς, φαρμακεία, εισαγωγείς και διανομείς και είναι βασικοί παίκτες στη βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ασυνεπής, κυρίως λόγω του συνεχώς δύσκολου και γραφειοκρατικού συστήματος εισαγωγής. Από τα 202 είδη που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στη βάση δεδομένων προϊόντων του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις 88 αναφέρονται ως διαθέσιμα επί του παρόντος στους ασθενείς. Οι τιμές των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης σημαντικές, καθώς δεν υπάρχει ιατρική ασφαλιστική κάλυψη για τα προϊόντα ιατρικής κάνναβης. Η μέση τιμή ανά γραμμάριο ανθών είναι 11,4 ευρώ, ενώ τα εκχυλίσματα ελαίων ανέρχονται σε 7,1 ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο.

Η αγορά φαρμακευτικής κάνναβης του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σαφώς σε άνοδο και οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια. Με τις ιδιωτικές κλινικές και ένα διαπλεκόμενο δίκτυο κλινικών, γιατρών, φαρμακείων, εισαγωγέων και διανομέων να οδηγούν την ανάπτυξη, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταστεί σημαντικός παίκτης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστούν προκλήσεις όπως η ασυνεχής διαθεσιμότητα προϊόντων και οι υψηλές τιμές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη που χρειάζονται.