Την περασμένη εβδομάδα, το ισπανικό κοινοβούλιο απέρριψε νομοσχέδιο που θα νομιμοποιούσε την κάνναβη τόσο για θεραπευτικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας που το κοινοβούλιο απέρριψε ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Η πλειοψηφία που καταψήφισε την πρωτοβουλία αυτή, περιελάμβανε το PSOE, το Ισπανικό Εργατικό Κόμμα και δύο δεξιά κόμματα, το PP και το Vox.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε κατατεθεί από το ERC, είχε λάβει στήριξη, μεταξύ άλλων, από το Unidas Podemos, το PNV και το Cs. Η προηγούμενη ψηφοφορία για το ίδιο θέμα, που είχε προταθεί από το Más País, απορρίφθηκε επίσης από τα ίδια τρία κόμματα τον Οκτώβριο του 2021.

Στόχος της νομοθεσίας, όπως υπερασπίστηκε η εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Marta Rosique, ήταν η ρύθμιση της κατανάλωσης κάνναβης, διότι “η άρνηση ή η απαγόρευσή της δεν θα εξαφανίσει την κατανάλωσή της”. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας: “Στην παρούσα κατάσταση, οι παράνομες ουσίες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εαυτού τους”. Το νομοσχέδιο προέβλεπε επίσης τη ρύθμιση της ψυχαγωγικής χρήσης, καθώς και της καλλιέργειας, της μεταφοράς, της κατοχής, της κατανάλωσης, της παροχής και της εμπορίας. Η πρόσβαση σε αυτήν θα γίνεται μέσω της κατ’ οίκον καλλιέργειας ή των Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης.

Προς απογπήτευση όλων, το αριστερό κόμμα PSOE ψήφισε με τους συντηρητικούς (και μάλιστα με την ακροδεξιά). Σύμφωνα με τον Alfredo Sancho του PSOE, διστάζουν να συνδυάσουν τη θεραπευτική και την ψυχαγωγική ρύθμιση. “Πάντα υποστηρίζαμε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές συζητήσεις, η μία βοηθά την ποιότητα ζωής χιλιάδων ασθενών που υποφέρουν από πόνο και η άλλη όχι”, τόνισε ο εκπρόσωπος των σοσιαλιστών.

Ο Eduardo Carazo από το PP τάχθηκε κατά της έγκρισης της κατανάλωσης που “επηρεάζει αρνητικά την υγεία”. Το επιχείρημα αυτό υποστηρίχθηκε από το Vox, το οποίο, όπως δήλωσε ο Juan Luis Steegmann, έχει αντίκτυπο στις “ψυχικές και σωματικές βλάβες” που συνδέονται με τη χρήση κάνναβης.

Ωστόσο, το θέμα δεν έχει τελειώσει ακόμη για την Ισπανία. Ένα νομοσχέδιο που κατέθεσε η Unidas Podemos δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε κοινοβουλευτική συζήτηση. Η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ισπανία συνεχίζεται και μένει να δούμε αν θα νομιμοποιηθεί στο μέλλον.