Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, ο αριθμός των ασθενών φαρμακευτικής κάνναβη μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο. Τον Φεβρουάριο του 2023, περίπου 123.714 ασθενείς κατείχαν άδεια κάνναβης, σε σύγκριση με περίπου 123.742 τον προηγούμενο μήνα.

Η μείωση έρχεται μετά από σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης αδειών τους τελευταίους μήνες μετά τη σύλληψη αρκετών γιατρών κάνναβης στην “υπόθεση Promedis”. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο αριθμός των ασθενών φαρμακευτικής κάνναβη μειώνεται μετά την εφαρμογή των νέων κανονισμών στον κλάδο, και η πρώτη μετά την προειδοποίηση που έστειλε το Υπουργείο Υγείας στους γιατρούς που έχουν άδεια κάνναβης.

Μόνο περίπου 700 νέοι ασθενείς έχουν προστεθεί από τη σύλληψη των γιατρών στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022, γεγονός που υποδηλώνει μείωση από τον προηγούμενο ρυθμό των περίπου 1.000 νέων ασθενών ανά μήνα το 2022 και των περίπου 3.000 νέων ασθενών ανά μήνα το 2021.

Παρόλο που και οι χιλιάδες άδειες που προστίθεντο κάθε μήνα πριν από τις συλλήψεις δεν είχαν εκδοθεί από τους ίδιους γιατρούς που συνελήφθησαν, πολλοί από τους άλλους γιατρούς του κλάδου άρχισαν να φοβούνται μετά τις συλλήψεις και επιβράδυναν ανάλογα τη δραστηριότητά τους.

Η ποσότητα κάνναβης που δικαιούνται οι ασθενείς σημείωσε μια φυσιολογική μικρή αύξηση κατά 4.773 κιλά, η οποία είναι παρόμοια με τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, πρόκειται για δεδομένα δικαιώματος και όχι για δεδομένα πραγματικής διανομής, η οποία φτάνει περίπου στο 80% της χρήσης. Από αυτό το ποσοστό, το 91% δικαιούται ανθούς κάνναβης και το 9% δικαιούται έλαια ή “εκχύλισμα”. Ο αριθμός των χρηστών ελαίων μειώνεται συνεχώς σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούν ανθούς.

Το μεγαλύτερο κομμάτι ασθενών φαρμακευτικής κάνναβη είναι το τμήμα “χρόνιου πόνου” με 66.352 ασθενείς, που αντιπροσωπεύει περίπου το 53% των ασθενών. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το τμήμα “άλλα”, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται και έφτασε τους 21.278 ασθενείς τον Φεβρουάριο του 2023.

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας αρνείται να αποκαλύψει ποιες ασθένειες/ενδείξεις περιλαμβάνονται στο τμήμα “άλλα” και γιατί ορισμένοι ασθενείς λαμβάνουν άδεια, ενώ άλλοι που πάσχουν από το ίδιο πρόβλημα δεν γνωρίζουν ότι μπορούν επίσης να λάβουν άδεια.

Υπήρξε συγκεκριμένη σημαντική μείωση του αριθμού των ασθενών με την ένδειξη “μετά από τραύμα”, πιθανώς ως αποτέλεσμα της ίδιας σύλληψης των 7 γιατρών της υπόθεσης Promedis, οι οποίοι είναι όλοι ψυχίατροι. Ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε απότομα από 18.200 τον Νοέμβριο του 2022 σε 17.526 τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μέλη του Kofah Klalit, με 61.605 ασθενείς. Ακολουθούν τα μέλη του Συνεταιρισμού Maccabi (32.828), του Ενωμένου Συνεταιρισμού (11.107) και του Συνεταιρισμού Leumit (9.174).

Η μείωση του αριθμού των ασθενών φαρμακευτικής κάνναβης στο Ισραήλ οφείλεται πιθανότατα στις πρόσφατες συλλήψεις αρκετών γιατρών κάνναβης, οι οποίες προκάλεσαν σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού έκδοσης αδειών. Μένει να δούμε αν η τάση αυτή θα συνεχιστεί στο μέλλον ή αν ο αριθμός των ασθενών θα αυξηθεί και πάλι.