Το καταλανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζει τις κοινωνικές λέσχες κάνναβης ως θετική στρατηγική για την πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων. Την περασμένη εβδομάδα, όλα τα κόμματα του καταλανικού κοινοβουλίου, εκτός από το ακροδεξιό κόμμα Vox, υιοθέτησαν ψήφισμα που αναγνωρίζει τις Κοινωνικές Λέσχες Κάνναβης ως θετική στρατηγική για την πρόληψη και τη μείωση των κινδύνων, όπως ανακοίνωσε η CatFac, η οργάνωση-ομπρέλα των Κοινωνικών Λεσχών Κάνναβης στην Καταλονία, σε δελτίο Τύπου.

Το ψήφισμα καλεί την καταλανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα μητρώο των συλλόγων χρηστών κάνναβης και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην παρακολούθηση και τη συμμετοχή αυτών των κοινωνικών οντοτήτων που μειώνουν τους κινδύνους στις αποφάσεις σχετικά με την πολιτική για τα ναρκωτικά και την ενσωμάτωσή τους στην καταλανική κυβέρνηση.

Το μέτρο, το οποίο εγκρίθηκε με την υποστήριξη όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου εκτός από το Vox, προτάθηκε από τα κόμματα Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya, En Comú Podem και το CUP. Η πρόταση ψηφίσματος καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει 12 συστάσεις, μεταξύ των οποίων η σύσταση τεχνικής επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας, αποτελούμενη από μέλη ενώσεων και επαγγελματίες της πρόληψης και της περίθαλψης στον τομέα της εξάρτησης- και η προώθηση νομικών αλλαγών σε κρατικό και περιφερειακό επίπεδο για να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση στην κάνναβη.

Η CatFac, η οποία υποστηρίζει το ψήφισμα, δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι το μέτρο “αποτελεί ένα μικρό αλλά θαρραλέο βήμα” που “αναγνωρίζει το μοντέλο των ενώσεων χρηστών κάνναβης ως βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και πραγματικά αποδοτικών στρατηγικών πρόληψης και μείωσης του κινδύνου”. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταρρύθμισης της πολιτικής για τα ναρκωτικά στην Ισπανία και θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό παράδειγμα προς μίμηση για άλλες περιοχές και χώρες.