Το Κεντάκι έγινε πρόσφατα η 38η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών που νομιμοποίησε την πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη. Ο κυβερνήτης Andy Beshear, ένας Δημοκρατικός, υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα νομοθεσία (Senate Bill 47) που νομιμοποιεί την παραγωγή, τη διανομή και τη χρήση φαρμακευτική κάνναβης από εξουσιοδοτημένους ασθενείς.

Ρυθμιζόμενη πρόσβαση σε θεραπευτικά προϊόντα

Το νομοσχέδιο υποχρεώνει το υπουργικό συμβούλιο για την υγεία και τις οικογενειακές υπηρεσίες της πολιτείας να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα για την πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, οι ασθενείς με χρόνιο πόνο, επιληψία, μετατραυματικό στρες, σπαστικότητα και άλλες καθορισμένες παθήσεις μπορούν να αποκτήσουν αδιάλειπτη προμήθεια φαρμακευτικής κάνναβης διάρκειας 30 ημερών.

Οι ειδικευμένοι ασθενείς που θα βρεθούν θετικοί σε εξέταση ούρων για καρβοξυ-THC “δεν θα θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών”.

Ίσα δικαιώματα για τους ασθενείς με φαρμακευτική κάνναβη

Οι ειδικευμένοι ασθενείς που χρησιμοποιούν φαρμακευτική κάνναβη θα έχουν τα ίδια δικαιώματα βάσει της πολιτειακής και τοπικής νομοθεσίας με τους ασθενείς που χρησιμοποιούν μόνο φαρμακευτικά φάρμακα. Αυτό περιλαμβάνει την υποβολή σε ιατρικές διαδικασίες, την επίσκεψη παιδιών και την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο. Οι ασθενείς δεν μπορούν να υφίστανται διακρίσεις αποκλειστικά και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους ως ασθενείς με ιατρική κάνναβη.

Ωστόσο, ο νέος νόμος απαγορεύει την κατ’ οίκον καλλιέργεια κάνναβης.

Οι κανόνες για το πρόγραμμα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2024 και το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2025.

Ιστορικό βήμα

Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στο Κεντάκι αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επέκτασης της πρόσβασης σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς που πάσχουν από διάφορες παθήσεις. Η ρυθμιζόμενη πρόσβαση στην φαρμακευτική κάνναβη θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς θα λαμβάνουν συνεπή και αξιόπιστα προϊόντα και θα τους παρέχει τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που χρησιμοποιούν μόνο φάρμακα. Ωστόσο, η απαγόρευση της κατ’ οίκον καλλιέργειας μπορεί να περιορίσει την αυτονομία των ασθενών και να μειώσει την πρόσβαση σε φθηνή φαρμακευτική κάνναβη. Συνολικά, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς που κάνουν χρήση φαρμακευτικής κάνναβης στο Κεντάκι και μπορεί να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες πολιτείες που εξετάζουν παρόμοια νομοθεσία.