Το Μπλόκο της Αριστεράς (Bloco de Esquerda), το αριστερό δημοκρατικό σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας, παρέδωσε αυτή την εβδομάδα ένα νέο σχέδιο νόμου στη Συνέλευση της Δημοκρατίας, με το οποίο προτείνει τη νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση.

Η πρόταση καλεί το κράτος να ρυθμίσει τη δημιουργία εγκεκριμένων εμπορικών καταστημάτων, την πώληση κάνναβης μέσω διαδικτύου και την εγχώρια καλλιέργεια έως πέντε φυτών ανά άτομο.

Οι νέες προτάσεις

Αυτό το νέο σχέδιο νόμου διαφέρει από τις προηγούμενες προσπάθειες νομιμοποίησης, καθώς το Αριστερό Μπλοκ έχει πλέον αποσύρει ένα άρθρο που πρότεινε την απαγόρευση των εδώδιμων τροφίμων και ποτών που περιέχουν κάνναβη.

Αυτό δείχνει πρόοδο καθώς λαμβάνει υπόψη τα εκατομμύρια ευρώ δυνητικών εσόδων που θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η αγορά.

Ωστόσο, “η πώληση κάνναβης εμπλουτισμένης με αρώματα, γεύσεις ή πρόσθετα” θα παραμείνει απαγορευμένη παράλληλα με την πώληση συνθετικής κάνναβης. Το κράτος θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τα επίπεδα THC.

“Το κράτος πρέπει να ρυθμίζει ολόκληρο το κύκλωμα καλλιέργειας, παραγωγής και διανομής, έχοντας τη δυνατότητα να καθορίζει ένα μέγιστο όριο THC, καθώς και την τιμή καταναλωτή, προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και η παράνομη αγορά”, αναφέρεται στο σχέδιο.

Η πρόταση προτείνει επίσης ότι “η λιανική πώληση φυτών, ουσιών ή παρασκευασμάτων κάνναβης για προσωπική κατανάλωση χωρίς ιατρική συνταγή και εφόσον γίνεται για σκοπούς άλλους από τους ιατρικούς, υπόκειται σε άδεια της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Δραστηριοτήτων”.

Ο Pedro Filipe Soares, βουλευτής του Μπλόκου της Αριστεράς, επεσήμανε ότι η νομιμοποίηση είναι ένας τρόπος “καταπολέμησης της μαύρης αγοράς”, των “χειραγωγημένων ουσιών” και της “ανενημέρωτης κατανάλωσης”.

Υποστηρίζει επίσης ότι η Πορτογαλία πρέπει να ακολουθήσει τις χώρες που έχουν ήδη νομιμοποιήσει την κάνναβη για προσωπική χρήση, όπως η Μάλτα, και εκείνες που το συζητούν, όπως η Γερμανία, στην οποία η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας συνασπισμού που έχει συναφθεί μεταξύ του SPD και των Πρασίνων.

Στην εισαγωγή του νέου σχεδίου, το Αριστερό Μπλοκ τονίζει ότι “η απαγορευτική πολιτική δεν αποτελεί λύση, στην πραγματικότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προβλήματος και ενισχύει την επιδείνωσή του, προστατεύοντας τη μυστικότητα του λαθρεμπορίου και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”.

Εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής πώλησης και σπόροι σε γεωργικά καταστήματα

Στην αιτιολογική έκθεση του εγγράφου, τονίζεται ότι: “Η νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση – πιο γνωστή ως ψυχαγωγική χρήση – αποσκοπεί στην καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης και στην καταπολέμηση των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος που συχνά χρηματοδοτούνται μέσω της διακίνησης ουσιών όπως η κάνναβη”.

Τα καταστήματα για την πώληση κάνναβης πρέπει να έχουν, “μόνο ως δραστηριότητα, την πώληση φυτών, ουσιών ή παρασκευασμάτων κάνναβης”, με εξαίρεση “τα εμπορικά καταστήματα των οποίων η κύρια δραστηριότητα είναι η πώληση γεωργικού ή παρόμοιου εξοπλισμού, μηχανημάτων και φυτών , όπου επιτρέπεται η εμπορία σπόρων κάνναβης”.