Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου θα υπάρχει κρατικός έλεγχος με διασφάλιση του προϊόντος και της ποιότητας.

Η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου ενέκρινε νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην καθιέρωση της νόμιμης παραγωγής και προμήθειας κάνναβης.

Σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τους καταναλωτές από τη μαύρη αγορά, το Λουξεμβούργο προχωρά με σχέδια για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το TRL Today, η κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αποτελεί μέρος της κίνησης της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάρτησης από ουσίες.

Το 2018, ο υπουργός Επικρατείας υπέβαλε σχέδια για τη νομιμοποίηση της πώλησης κάνναβης για ευφορικούς σκοπούς, τα οποία είχε καταρτίσει ο υπουργός Υγείας, αλλά καθυστέρησε το θέμα μέχρι το 2021.

Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την παραγωγή και την πώληση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και θα επιτρέπει στους πολίτες του Λουξεμβούργου να καλλιεργούν μέχρι τέσσερα φυτά κάνναβης στο σπίτι τους για προσωπική χρήση.

Ωστόσο, αυτό θα περιορίζεται μόνο σε ιδιωτικές κατοικίες και η κατανάλωση κάνναβης σε δημόσιους χώρους θα εξακολουθεί να απαγορεύεται.

Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η δημιουργία μιας εθνικής αλυσίδα παραγωγής και πώλησης υπό κρατικό έλεγχο, με διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις κάνναβης θα δοθούν κατά προτεραιότητα στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και θα επενδυθούν στον τομέα των εξαρτήσεων.

Με την εισαγωγή του νομοσχεδίου, το Λουξεμβούργο θα ενταχθεί σε χώρες όπως η Μάλτα, η Δανία και η Ελβετία – η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την έγκριση πιλοτικής εφαρμογής στην πόλη της Βασιλείας για την ελεγχόμενη πώληση κάνναβης – στην ανάπτυξη νέων και προοδευτικών προσεγγίσεων στην εθνική νομοθεσία για την κάνναβη.

Η πιλοτική εφαρμογή της Ελβετίας αποτελεί επίσης μια προσπάθεια να απομακρυνθεί ο κόσμος από τη μαύρη αγορά, καθώς η κάνναβη είναι το ναρκωτικό που καταναλώνεται περισσότερο στη χώρα.