Το Λουξεμβούργο κάνει βήματα προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης, με σχέδια να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ένα σχέδιο νόμου στο εγγύς μέλλον. Στόχος είναι να επιτραπεί η πώληση κάνναβης υπό κρατική εποπτεία στο πλαίσιο ενός πειράματος, παρόμοιο με την προσέγγιση που ακολουθεί η Γερμανία προς τη νομιμοποίηση. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες συζητήσεις που επικεντρώνονταν αποκλειστικά και μόνο στο να επιτραπεί η κατ’ οίκον καλλιέργεια.

Η υπουργός Υγείας Paulette Lenert επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης σε συνέντευξή της στο RTL, δηλώνοντας ότι η προσέγγιση αυτή δεν θα παραβιάζει τους διεθνείς νόμους. Στόχος του πειράματος είναι να καταδειχθεί ότι μια διαφορετική προσέγγιση της κάνναβης μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις τρέχουσες κατασταλτικές πολιτικές που δεν έχουν ακόμη αποδώσει καρπούς.

Ωστόσο, ο δρόμος προς τη νομιμοποίηση δεν είναι χωρίς εμπόδια. Το κρατικό συμβούλιο δημοσίευσε πρόσφατα μια αξιολόγηση με τέσσερις επικριτικές επισημάνσεις, γεγονός που ώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εργαστεί για αλλαγές στο σχέδιο νόμου. Η επικαιροποιημένη εκδοχή στοχεύει στην αποποινικοποίηση της περιορισμένης κατοχής κάνναβης και στην άδεια καλλιέργειας έως τεσσάρων φυτών στο σπίτι.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος για την κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ελπίζει να περάσει τη νομοθεσία πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Ο υπουργός Λένερτ τόνισε ότι το Λουξεμβούργο βρίσκεται σε στενή διαβούλευση με άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι είναι επωφελές για μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία να υποστηρίζει επίσης τη νομιμοποίηση.

Η κίνηση προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης δεν αφορά μόνο το Λουξεμβούργο, καθώς πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο επανεξετάζουν την προσέγγισή τους για την κάνναβη. Η πιθανή νομιμοποίηση της κάνναβης στο Λουξεμβούργο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην παγκόσμια προσπάθεια για μεταρρύθμιση της κάνναβης.