Η Γερουσία της Νεβάδα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη μεταρρύθμιση της κάνναβης, εγκρίνοντας ψήφισμα με το οποίο προτρέπει το Κογκρέσο να νομιμοποιήσει ομοσπονδιακά τη κάνναβη. Το ψήφισμα, το οποίο είχε αρχικά εγκριθεί από τη Συνέλευση και υποστηρίζεται από τον βουλευτή Ρούμπεν Ντ’ Σίλβα, έλαβε θετική ψήφο 18-3 στη Γερουσία την Τετάρτη.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει την φαρμακευτική δύναμη της κάνναβης και αναγνωρίζει ότι, παρά τα τεκμηριωμένα οφέλη της, παραμένει ταξινομημένη ως ναρκωτικό του Πίνακα Ι σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί ελεγχόμενων ουσιών (CSA), μαζί με ουσίες όπως η ηρωίνη. Τονίζει ότι οι ψηφοφόροι της Νεβάδα έχουν ήδη εγκρίνει πρωτοβουλίες ψηφοφορίας για τη νομιμοποίηση τόσο της ιατρικής όσο και της ψυχαγωγικής κάνναβης. Επιπλέον, περιφερειακό δικαστήριο της πολιτείας έκρινε πέρυσι ότι ο χαρακτηρισμός της κάνναβης ως ουσίας του καταλόγου Ι από το κρατικό Συμβούλιο Φαρμάκων είναι αντισυνταγματικός.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που εξετάζονται στο ψήφισμα είναι η έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική ασφαλιστική κάλυψη και λογαριασμούς αποταμίευσης υγείας για τους ασθενείς με κάνναβη λόγω της ομοσπονδιακής ταξινόμησής της. Αυτό δημιουργεί οικονομικά εμπόδια για τα άτομα που αναζητούν θεραπεία με ιατρική κάνναβη. Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κάνναβης που λειτουργούν υπό ομοσπονδιακή απαγόρευση, ιδίως την περιορισμένη πρόσβασή τους σε τραπεζικές υπηρεσίες, η οποία αναγκάζει πολλές αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις να βασίζονται αποκλειστικά σε συναλλαγές με μετρητά, καθιστώντας τις ευάλωτες σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο ψήφισμα υποστηρίζεται ότι η κάνναβη δεν θα πρέπει να κατατάσσεται στο Πρόγραμμα Ι, μια κατηγορία που προορίζεται για εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες χωρίς αποδεκτή ιατρική χρήση και με υψηλό δυναμικό κατάχρησης. Αναφέρει: “Η μαριχουάνα δεν ανήκει στον κατάλογο Ι του νόμου περί ελεγχόμενων ουσιών” και καλεί το Κογκρέσο να υποστηρίξει τη νομοθεσία που θα αφαιρεί την κάνναβη από αυτή την ταξινόμηση.

Για να διασφαλιστεί ότι το μήνυμα φτάνει στους ομοσπονδιακούς νομοθέτες, το μέτρο που ψηφίστηκε απαιτεί από τον επικεφαλής γραμματέα της Συνέλευσης να ετοιμάσει και να διαβιβάσει αντίγραφα του ψηφίσματος στον αντιπρόεδρο, στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και σε κάθε μέλος της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου της Νεβάδα.