Η Γερμανία σχεδιάζει να αποποινικοποιήσει την αγορά και κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης, να επιτρέψει τις πωλήσεις με άδεια σε καταστήματα, αλλά η διαφήμιση θα απαγορευτεί.

Η Γερμανία σχεδιάζει να αποποινικοποιήσει την αγορά και την κατοχή μικρών ποσοτήτων κάνναβης στο πλαίσιο ενός πολυαναμενόμενου μεταρρυθμιστικού σχεδίου, το οποίο θα υλοποιήσει την προεκλογική υπόσχεση για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την κάνναβη από τον κεντροαριστερό συνασπισμό που ήρθε στην εξουσία πέρυσι.

Η μεταρρύθμιση, που διέρρευσε την Τετάρτη στον όμιλο εφημερίδων RND, θα επιτρέψει επίσης την πώληση κάνναβης σε καταστήματα με άδεια και ενδεχομένως και σε φαρμακεία, αλλά θα απαγορεύσει τη διαφήμιση για την προώθηση της κατανάλωσης.

Το προσχεδιο που κυκλοφόρησε για συζήτηση στην κυβέρνηση αποτελεί ένα σταδιακό βήμα προς την πρόταση και την ψήφιση νομοθεσίας που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Όμως, όσον αφορά τη σημασία του, αντιπροσωπεύει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη νομιμοποίηση στο πολυπληθέστερο έθνος της ΕΕ και μια δυνητικά τεράστια ευκαιρία για τη βορειοαμερικανική βιομηχανία κάνναβης που έχει ήδη επωφεληθεί από το εγχειρίδιο μεταρρυθμίσεων των ΗΠΑ.

Μια χούφτα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, έχουν ήδη αποποινικοποιήσει την κάνναβη, αλλά πολλές άλλες περιμένουν να δουν πώς θα πάνε οι μεταρρυθμίσεις της Γερμανίας πριν προχωρήσουν.

Το έγγραφο είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης έρευνας του Burkhard Blienert, του επιτρόπου της Γερμανίας για τα ναρκωτικά, ο οποίος έπρεπε να ικανοποιήσει ένα ευρύ φάσμα ομάδων συμφερόντων και τα τρία διαφορετικά κόμματα του συνασπισμού που υποσχέθηκαν τη νομιμοποίηση τον Νοέμβριο του 2021.

Το σχέδιό του, πάνω στο οποίο θα βασιστεί η νομοθεσία μόλις το υπογράψει η υπόλοιπη κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, θα αποποινικοποιήσει την αγορά και την κατοχή έως 20 γραμμαρίων κάνναβης από ενήλικες. Θα ήταν επίσης νόμιμη η καλλιέργεια έως δύο φυτών κάνναβης στο σπίτι.

Η κάνναβη θα πρέπει στη συνέχεια να πωλείται σε αδειοδοτημένα καταστήματα και ενδεχομένως και σε φαρμακεία για την καλύτερη κάλυψη των αγροτικών περιοχών της Γερμανίας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να επιτραπούν “εξειδικευμένα καταστήματα με επιλογές κατανάλωσης”, ή coffeeshop στην κοινή γλώσσα. Η Γερμανία έχει επιτρέψει την πώληση φαρμακευτικής κάνναβης στα φαρμακεία από το 2016.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει όριο 15%  για την THC, μια ψυχοδραστική ουσία, στην κάνναβη που πωλείται νόμιμα. Για τους νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 21 ετών η κάνναβη δεν θα πρέπει να περιέχει περισσότερο από 10% THC. Τέλος, η κάνναβη που πωλείται στη Γερμανία θα πρέπει να παράγεται εγχωρίως για να αποφεύγονται οι διαμάχες με το διεθνές δίκαιο.

Δυστυχώς για τον Blienert, το σχέδιό του δεν αρέσει σε όλους στον συνασπισμό και ίσως χρειαστεί να υποστεί περαιτέρω αλλαγές για να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάτι που σύμφωνα με τους νομοθέτες θα μπορούσε να συμβεί το επόμενο έτος.