Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ψηφιστεί τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη χρήση και την κατ’ οίκον καλλιέργεια κάνναβης στο Λουξεμβούργο. Αν και υπάρχει πιθανότητα ο νόμος για τη νομιμοποίηση της οικιακής καλλιέργειας κάνναβης να μην ψηφιστεί πριν από τις εκλογές στο Λουξεμβούργο, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Λουξεμβούργου διατηρούν ελπίδες. “Υπάρχει μια ισχυρή τάση, τόσο στην κοινωνία όσο και διεθνώς, προς μια πολιτική πρόληψης και όχι καταστολής της κάνναβης”, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα στη L’Essentiel ο αναπληρωτής οικολόγος Charles Margue, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στο Επιμελητήριο. Ο ίδιος “εξακολουθεί να ελπίζει στην ψήφιση του νόμου πριν από το τέλος της θητείας, καθώς η πολιτική φιλοδοξία για κάτι τέτοιο εξακολουθεί να υπάρχει”.

Πρόταση για τη νομιμοποίηση της κατ’ οίκον καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης

Η πρόταση για τη νομιμοποίηση της οικιακής χρήσης της κάνναβης υποβλήθηκε το 2021 και προτείνει να επιτραπεί η καλλιέργεια τεσσάρων φυτών κάνναβης στο σπίτι, αποκλειστικά για προσωπική χρήση. Το σχέδιο “δεν έχει λάβει καμία επίσημη αντίθεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ούτε από την ΕΕ”, δήλωσε ο Mars Di Bartolomeo, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νομοσχέδιο να ψηφιστεί τον Οκτώβριο. Το σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να μην είναι πολύ αμφιλεγόμενο και σύντομα θα επιστρέψει στο Κυβερνητικό Συμβούλιο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κρατικό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου αναγνώρισε ότι η σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης επιτρέπεται από το δίκαιο της ΕΕ, αλλά παραβιάζει τρεις συνθήκες του ΟΗΕ.

Επί του παρόντος ετοιμάζονται κυβερνητικές τροπολογίες στο κείμενο. Οι τροποποιήσεις αυτές θα διευκρινίζουν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό της κατανάλωσης στην εγχώρια κοινότητα και την απαγόρευση των ανηλίκων, με σαφείς ορισμούς, σύμφωνα με τον Charles Margue. Συνεχίζει ότι η ολοκλήρωση των εργασιών στο πλαίσιο της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου είναι πολύ πιθανή, καθώς υπάρχει η δυναμική.

Ωστόσο, εάν οι βουλευτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου οδηγήσουν σε νέα πλειοψηφία, δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με το κείμενο, παραδέχεται.

Συνολικά, φαίνεται ότι η πρόταση για τη νομιμοποίηση της χρήσης και της οικιακής καλλιέργειας κάνναβης μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα στο Λουξεμβούργο. Με την αυξανόμενη τάση προς την πρόληψη και όχι την καταστολή της κάνναβης, το υπουργικό συμβούλιο του Λουξεμβούργου παραμένει αισιόδοξο για την ψήφιση του νόμου πριν από το τέλος της θητείας.