Μετά από δεκαετίες αρνητισμού και απαγόρευσης, η κάνναβη αναγνωρίζεται επιτέλους στα υψηλότερα επίπεδα της παγκόσμιας διακυβέρνησης ως βασική καλλιέργεια για τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανικής Κάνναβης (EIHA) είναι υπερήφανη που έπαιξε ρόλο σε αυτή τη στροφή, με το όραμά της για την προσέγγιση “ολόκληρου του φυτού” να υιοθετείται και να χρησιμοποιείται ως βασικό υλικό από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Η πρόσφατη έκδοση του εγγράφου της UNCTAD “Commodities at a Glance: Ειδικό τεύχος για τη βιομηχανική κάνναβη” και μια επακόλουθη εκδήλωση στο Παλαί ντεζ των Εθνών του ΟΗΕ, στη Γενεύη της Ελβετίας, σηματοδότησε την πρώτη φορά που το φυτό κάνναβη συζητήθηκε με θετικό τρόπο σε κτίριο του ΟΗΕ. Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ανταλλαγών με τα θεσμικά όργανα του ΟΗΕ που θα συμβάλουν στον αποστιγματισμό της κάνναβης και θα αναδείξουν τις τεράστιες δυνατότητές της.

Η κάνναβη έχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από την παραγωγή ασφαλών και θρεπτικών τροφίμων, μέχρι ενδύματα, κατοικίες και μια ποικιλία άλλων προϊόντων. Αποτελεί επίσης μια βιώσιμη λύση για τη διαφοροποίηση των πρώτων υλών και το πρασίνισμα για μεγάλους διεθνείς παίκτες, καθιστώντας τους πιο ανθεκτικούς απέναντι στις εύθραυστες παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD, η παγκόσμια αγορά κάνναβης θα μπορούσε να φτάσει τα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από το 2020. Το μανιφέστο της EIHA για την κάνναβη παρέχει μια πορεία για να διασφαλιστεί ότι η κάνναβη θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και θα προσφέρει πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Η κάνναβη έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώσει τις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, αναζωογονώντας τις τοπικές οικονομίες και εξυπηρετώντας ένα ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγορών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο κόσμος πληρώνει το τίμημα για τις αρνητικές συνέπειες του ατομικισμού, της απληστίας και της περιφρόνησης άλλων μορφών ζωής στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η EIHA είναι υπερήφανη που συνέβαλε στη δημοσίευση του εγγράφου της UNCTAD για την κάνναβη και στην παρουσίασή του στην εκδήλωση της περασμένης εβδομάδας στη Γενεύη. Συζητώντας την κάνναβη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ελπίζουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος, όπου οι διεθνείς κανονισμοί γύρω από την κάνναβη καθοδηγούνταν από συμφέροντα και όχι από την επιστήμη και τα γεγονότα.

Εν κατακλείδι, η κάνναβη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή καλλιέργεια – είναι καταλύτης για μια πιο πράσινη και πιο βιώσιμη κοινωνία. Και, όπως δείχνει η αναγνώριση των πολλαπλών χαρακτηριστικών της από τα Ηνωμένα Έθνη, η τάση έχει πραγματικά γυρίσει υπέρ της κάνναβης.