Προς το παρόν, δεν υπάρχει χώρα στην ΕΕ που να επιτρέπει τη νόμιμη παραγωγή, εμπορευματοποίηση και κατανάλωση κάνναβης για ενήλικες. Τα πράγματα, ωστόσο, μόλις αρχίζουν να κινούνται και στην Γηραιά Ήπειρο.

Υπάρχουν μερικές κυβερνήσεις που κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα προς τη νομοθεσία που επιτρέπει τη χρήση κάνναβης ενηλίκων (τουλάχιστον σε δοκιμαστική βάση). Ο Ιούνιος είδε δύο πολιτικά κόμματα στην ΠορτογαλίαLeft Bloc και Liberal Initiative – το καθένα υποβάλλει προτάσεις για τη νομιμοποίηση της κάνναβης που χρησιμοποιεί ενήλικες. Το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν μια συμφωνία ότι και τα δύο νομοσχέδια θα αποσταλούν στην Επιτροπή Υγείας για μια περίοδο 60 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να γίνουν δημόσιες διαβουλεύσεις, να υποβληθούν τροπολογίες και να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις πριν από την ψηφοφορία που αποφασίζει στο Κοινοβούλιο.

Το Λουξεμβούργο, η Ελβετία και η Ολλανδία έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης. Στην Ελβετία και τις Κάτω Χώρες, νέοι νόμοι επιτρέπουν την έναρξη πιλοτικών προγραμμάτων στα οποία η κάνναβη μπορεί να παράγεται, να εισάγεται και να διανέμεται νόμιμα σε εγγεγραμμένους χρήστες. Είναι πιθανό ότι αυτά τα πιλοτικά προγράμματα θα είναι σε λειτουργία, με προϊόντα στα ράφια εντός 1-2 ετών. Αυτό θα καταστήσει τις δύο χώρες τις πρώτες που θα επιτρέψουν εκ των πραγμάτων μια πλήρως νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού για κάνναβη που προορίζεται για ενήλικες. Εάν η διαδικασία νομιμοποίησης συνεχιστεί όπως αναμενόταν, η Πορτογαλία – μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία, η Ελβετία και η Μάλτα – ενδέχεται να ξεκινήσουν τη νόμιμη πρόσβαση στην κάνναβη για ενήλικες τα επόμενα χρόνια.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες της νομιμοποίησης; Οι πιθανές επιπτώσεις της νομιμοποίησης της κάνναβης στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικές. Από οικονομική, κοινωνική, πολιτική και ιατρική άποψη, οι ευκαιρίες που δημιουργούνται από τη νομιμοποίηση θα μπορούσαν να είναι ρηξικέλευθες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά .

Εμπορική έκρηξη Πρώτον, ας εξετάσουμε τον πιθανό εμπορικό αντίκτυπο της νομιμοποίησης κάνναβης στην Ευρώπη. Με απλά λόγια, η πιθανή αγορά κάνναβης για ενήλικες είναι τεράστια. Ένας στους δέκα Ευρωπαίους καπνίζει κάνναβη κάθε χρόνο, ενώ το ένα τέταρτο των ανθρώπων παραδέχονται ότι έχουν χρησιμοποιήσει κάνναβη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι ετήσιες πωλήσεις κάνναβης στην παράνομη αγορά εκτιμάται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Φαίνεται πιθανό ότι πολλές χώρες θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη υποδομών για την εγχώρια παραγωγή κάνναβης για ενήλικες. Αυτή είναι η πορεία που χαρτογραφούν η Ελβετία και οι Κάτω Χώρες για να επιτρέψουν αυστηρότερη επίβλεψη όλων των σταδίων της αλυσίδας εφοδιασμού και να μεγιστοποιήσουν το ποσό των φορολογικών εσόδων.

Μολονότι η κατακερματισμένη νομοθεσία θα μπορούσε κατά κάποιο τρόπο να εμποδίσει την αγορά να αξιοποιήσει γρήγορα όλες τις δυνατότητές της, η σταδιακή νομιμοποίηση της κάνναβης για ενήλικες θα σηματοδοτήσει μια σημαντική καμπή για τη βιομηχανία και θα προκύψουν ευκαιρίες. Οι πωλήσεις κάνναβης για ενήλικες θα φτάσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ έως το 2023, πλησιάζοντας τα 800 εκατομμύρια ευρώ το 2025. Όταν η κάνναβη νομιμοποιήθηκε στον Καναδά, η παράνομη αγορά κάνναβης ήταν στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για τη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης για ενήλικες για να αφαιρέσει το μισό μερίδιο αγοράς.

 Κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες θα είναι διαθέσιμες για να δημιουργήσουν ουσιαστικά μια λειτουργική αλυσίδα προϊόντων.

Πληθώρα φαρμακευτικών χρήσεων Η νομιμοποίηση της κάνναβης σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο θα δημιουργήσει μια νέα αγορά, αλλά θα έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΉ πλευρά της βιομηχανίας. Η σχέση μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων ήταν πράγματι πάντα αμφιλεγόμενη. Στις ΗΠΑ, η φαρμακευτική κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί περιστασιακά ως βάση για επιχειρήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ενήλικες, για ευφορικούς σκοπούς.

Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική στην Ευρώπη, όπου η ιατρική και η χρήση κάνναβης από ενήλικες παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ξεχωριστά ζητήματα. Η κάνναβη επιτρέπεται σε πολλές χώρες για ιατρικούς σκοπούς, ενώ η ψυχαγωγική χρήση εξακολουθεί να έχει στιγματιστεί και αφήνεται σε μεγάλο βαθμό στην παράνομη αγορά.

Τέλος, η  νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιφέρει περαιτέρω ομαλοποίηση και κοινωνική αποδοχή της κάνναβης σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξαπλώνοντας μια αγοράς που έχει ήδη πορεία να αναπτυχθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια (προβλέπουμε ότι θα αξίζει περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025). Όπως με οτιδήποτε άλλο, τα κοινωνικά στίγματα που συνδέονται με την κάνναβη απορρέουν σε μεγάλο βαθμό από την παρανομία της και έχουν αρχίσει να αφαιρούνται καθώς οι χώρες προχωρούν προς τη νομιμοποίηση.

Είναι επίσης απολύτως πιθανό οι χώρες να αρχίσουν να βλέπουν τα πολιτικά και νομοθετικά οφέλη της νομιμοποίησης, οδηγώντας άλλες κυβερνήσεις να το ακολουθήσουν. Οι χώρες που ακολουθούν τη νομιμοποίηση είναι πιθανό να αισθανθούν τα τεράστια οφέλη των άμεσων εσόδων μέσω των φόρων και τη σημαντική μείωση της πίεσης στο δικαστικό σύστημα. Το Κολοράντο, ένα κράτος με οικονομία μεγέθους της Νορβηγίας, πούλησε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια κάνναβης το 2020 και είναι μια βιομηχανία που υποστηρίζει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναζωογονώντας τις οικονομίες πολλών κοινοτήτων.

Είναι πολύ πιο πιθανό ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν σταδιακά μια υβριδική λύση ή θα εφαρμόσουν νέαες νομοθεσίες σταδιακά. Ωστόσο, αυτή είναι μια ιστορία που έχουμε ξαναδεί ξανά. Όταν φτάσουμε σε ένα νομοθετικό σημείο ανατροπής, η αλλαγή έρχεται απροσδόκητα γρήγορα.

Μπορεί να μην βλέπουμε μια ευρωπαϊκή χώρα να νομιμοποιεί την ψυχαγωγική κάνναβη αυτό το έτος, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα κινηθούν τα πράγματα όταν συμβαίνουν.