Η Tilray, ο κορυφαίος παραγωγός κάνναβης στη Βόρεια Αμερική, εγκατέλειψε σιωπηλά την υπόσχεσή της να επιτύχει ετήσια έσοδα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024. Η είδηση αυτή έρχεται αφού τα στελέχη της Tilray αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τον Ιανουάριο ότι ο στόχος δεν καθοδηγείται πλέον από τη διοίκηση της εταιρείας. Ο λόγος για την οπισθοδρόμηση αυτή αποδίδεται στην καθυστέρηση της νομιμοποίησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία, καθώς και στα συνεχιζόμενα ζητήματα στον Καναδά, όπως η συμπίεση των τιμών, η υπερπαραγωγή και η επιβράδυνση των εθνικών πωλήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tilray, Irwin Simon, έθεσε αρχικά τον στόχο των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές τον Ιούλιο του 2021 και αργότερα επιβεβαίωσε τον στόχο αυτό σε επιστολή προς τους μετόχους της Tilray τον Αύγουστο του 2021. Ο Simon δήλωσε ότι ο στόχος αυτός ήταν απαραίτητος προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς της Tilray στον Καναδά από 16% σε 30% μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2024. Δυστυχώς, το μερίδιο αγοράς της Tilray έχει μειωθεί κατά 50% από τότε, με την εταιρεία να ελέγχει πλέον το 8,3% της καναδικής αγοράς ψυχαγωγίας.

Εκπρόσωπος της Tilray αναγνώρισε ότι η ομοσπονδιακή νομιμοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε η εταιρεία, γεγονός που αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Tilray δεν έχει παράσχει νέο στόχο εσόδων για το οικονομικό έτος 2024.

Οι αναλυτές προβλέπουν επί του παρόντος ότι η Tilray θα υπολείπεται κατά περίπου 80% του αρχικού της στόχου για πωλήσεις ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2024. Οι αναλυτές της Cantor Fitzgerald έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τις πωλήσεις της Tilray, ενώ η BMO Capital Markets έχει επίσης μειώσει την πρόβλεψή της για τις πωλήσεις της εταιρείας κατά το οικονομικό έτος 2024.

Παρά την οπισθοδρόμηση αυτή, η Tilray σχεδιάζει να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στον Καναδά, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στον Καναδά, η εταιρεία επικεντρώνεται στην οργανική ανάπτυξη και στις εξαγορές, καθώς και στην αύξηση του μεριδίου αγοράς της στην αγορά κάνναβης για ιατρική χρήση και χρήση από ενήλικες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Tilray έχει επενδύσει σε κορυφαίες και κερδοφόρες μάρκες καταναλωτικών προϊόντων (CPG) στους τομείς των βιοτεχνικών ποτών-αλκοόλ και της ευεξίας.

Συμπερασματικά, η πρόσφατη ανακοίνωση της Tilray για την εγκατάλειψη του στόχου πωλήσεων ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2024 αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κάνναβης. Η καθυστερημένη νομιμοποίηση και τα συνεχιζόμενα ζητήματα σε διάφορες αγορές έχουν επηρεάσει όχι μόνο την Tilray, αλλά και άλλες εταιρείες κάνναβης. Παρ’ όλα αυτά, η Tilray παραμένει επικεντρωμένη στην ανάπτυξη της επιχείρησής της σε βασικές αγορές και δεν περιμένει την ομοσπονδιακή νομιμοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες